Finansijski tokovi
64

Da li vam se desilo da gotovinu ne možete položiti u banci? Ovo su uslovi pod kojima to možete uraditi

B. R.
Ilustracija: Centralna banka BiH
Ilustracija: Centralna banka BiH
Nije rijetkost da nije moguće legalno stečeni gotovinski novac u većem iznosu položiti na račun neke od banaka u Bosni i Hercegovini. To mnogima stvara glavobolju jer su svjesni da je novac mnogo sigurniji u banci, nego u kući.

Banke su državnim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je nedavno dodatno unaprijeđen, obavezane na strogo praćenje porijekla novca.

U Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine su u odgovoru na upit Klix.ba napomenuli da banke spomenutim zakonom moraju pratiti klijentove poslovne aktivnosti, što se odnosi i na polaganje gotovine. Dodatno su objasnili šta znači praćenje klijentovih poslovnih aktivnosti.

"To podrazumijeva i kontrolu transakcija kako bi se osiguralo da su transakcije u skladu sa saznanjima o klijentu, poslovnom profilu i profilu rizika te, prema potrebi, izvoru novčanih sredstava, što se odnosi na procjenu vjerodostojnosti informacija o porijeklu imovine", ukazali su.

U obje entitetske agencije za bankarstvu su napomenuli da banke svojim internim pravilima određuju način identifikacije i praćenja klijenata. Agencija za bankarstvo FBiH je kao uobičajeni dokaz o porijeklu novca istakla ugovor o kupoprodaji, ugovor o zakupu, potvrdu o isplati gotovine s druge banke isl. Ukazali su i kada su banke dužne odbiti zahtjev za polaganje gotovine.

"Banke su dužne prilikom uplate gotovine provjeriti prikupljene podatke i dokumente. U slučaju kada nisu u mogućnosti provesti navedene mjere te kada ne mogu učinkovito upravljati rizikom od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, banke su dužne odbiti izvršenje transakcije", istakli su.

Shodno prethodno navedenom, poželjno je prije polaganja gotovine informisati se u banci o uslovima polaganja kako bi izbjegli eventualne neugodnosti.