Bogate vitaminom C
22

Šta se događa s vašim tijelom ako svakodnevno konzumirate paprike

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Paprike su popularno povrće, a sadrže brojne vitamine i minerale koji su potrebni našem organizmu. U posljednje vrijeme, posebno su popularne crvene paprike, koje su nešto slađe u odnosu na zelene i žute, a uz to sadrže gotovo dvostruko više od dnevne potrebe za vitaminom C.
Jedna crvena paprika srednje veličine (119 grama) sadrži 31 kaloriju, sedam grama ugljikohidrata, tri grama dijetalna vlakana, pet grama šećera, jedan gram proteina, pet miligrama natrija te 152 miligrama vitamina C (190 posto dnevne vrijednosti).

Međutim, šta se događa kada ih jedete svakodnevno ili više puta sedmično? Dijetetičarke Erika Barrera i Kristi Wale objasnile su kako svakodnevna konzumacija paprika može utjecati na vaš organizam.

Mogu smanjiti upalu

Paprike su bogate fitokemikalijama i nutrijentima koji imaju prirodna antioksidativna i protuupalna svojstva. Spojevi koji su prisutni u paprikama pozitivno utječu na zdravlje tako što smanjuju upale, a poznato je da dugotrajna stanja upale mogu biti povezana s hroničnim bolestima poput dijabetesa ili bolesti srca.

Podržavaju zdravlje očiju

Paprike sadrže karotenoide, zeaksantin i lutein, koji mogu pomoći u zaštiti očiju. Naime, zeaksantin je antioksidans koji se nakuplja u dijelu oka koji se naziva makula i pomaže u zaštiti od oštećenja izazvanih plavim svjetlom. Stoga jedenje paprika pomaže u smanjenju oštećenja očiju uzrokovanih izvorima plave svjetlosti.

Jačaju imunološki sistem

Kako navodi dijetetičarka Kristi Wale, svakodnevna konzumacija paprika nudi niz hranjivih tvari za naš imunološki sistem. Kako je već navedeno, jedna crvena paprika nudi gotovo dvostruko više vitamina C od dnevne potrebe, a poznato je da ovaj vitamin pomaže u borbi protiv infekcija i drugih bolesti.

Čuvaju zdravlje mozga

Konzumacija paprika može pomoći u održavanju zdravlja vašeg mozga i spriječiti gubitak pamćenja. Jedno istraživanje je pokazalo da flavonoidi, fenolne kiseline i karotenoidi koji se nalaze u paprici mogu spriječiti gubitak pamćenja povezan s Alzheimerovom bolešću.

Pomažu kod probave

Paprike su odličan izvor vlakana koja nude mnoge zdravstvene benefite, uključujući bolju probavu, poboljšano zdravlje srca i stabilan nivo energije. Vlakna su neophodna za održavanje zdravlja naših crijeva i cijelog probavnog sistema, a uz to pomažu kod regulacije šećera u krvi i holesterola.