Podrazumijeva tri koraka
42

Trik Gordona Ramsaya za savršeno hrskavi pečeni krompir: Ključ je u jednom sastojku

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnogi recepti zahtijevaju dodavanje brašna, sode bikarbone ili soli za hrskavi pečeni krompir, ali Gordon Ramsay ima nešto drugačiji pristup.

Njegov trik za savršeno hrskavi pečeni krompir je griz. Naravno, bitna je i dobra tehnika pripreme, a kuhar je tvrdio da se ona svodi na tri koraka: "Protresanje rubova, premazivanje grizom i zagrijavanje masnoće prvo pomaže da se dobije hrskava, zlatna kora, dok sredina ostane pahuljasta".

Recept za pečeni krompir Gordona Ramsaya podrazumijeva sljedeće sastojke:

  • 1,2 kg krompira

  • malo maslinovog ulja

  • Dvije kašike griza

  • Dva čehna bijelog luka

  • Nekoliko grančica ruzmarina

  • Morska so i mljeveni crni biber

Priprema:

Za najbolji ukus, zamijenite kuhinjsku so i mljeveni biber krupnom morskom soli i svježe mljevenim crnim biberom u zrnu. Alternativno, probajte omiljenu začinsku kombinaciju Gordona Ramsaya - pola čajne kašike kurkume i prstohvat ljuskica čilija pospite na kriške prije pečenja.

Zagrijte rernu na 200 stepeni, a zatim ogulite i isjeckajte krompir na velike komade. Prebacite krompir u veliku šerpu napunjenu hladnom posoljenom vodom, zatim stavite vodu da prokuha i ostavite da kuha šest minuta.

Dodajte ulje u veliki pleh za pečenje i stavite ga u rernu da se zagrije. Kad su komadići skuhani, ocijedite ih i protresite šerpu. Zatim pospite griz pa ih ponovo protresite kako biste osigurali ravnomjeran premaz.

Ostavite krompir da se osuši na pet minuta. U međuvremenu ogulite cijela čehna bijelog luka, ali ih lagano zgnječite. Zatim prebacite krompir u pleh sa uljem, zajedno s bijelim lukom i ruzmarinom.

Pažljivo stavite krompir da se premaže uljem i raširite u jednom sloju kako bi komadi bili ujednačeni. Vratite pleh u rernu na 40 do 45 minuta, okrećući svakih 15 minuta, dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje.