Klix Studio
116

Anđelka Stević Žugić: Normalno je nakon razvoda ponovo se udati, to je pokazatelj da nismo ostale u gorčini

N. C.
Glumica Anđelka Stević Žugić bila je gošća novog izdanja Klix Studija povodom turneje predstave "Šta me opet snađe".

"Šta me opet snađe" nova je monodrama srbijanske glumice o vječno aktualnoj temi razvoda, koju će premijerno u Zenici izvesti u BNP-u 17. maja, a u Sarajevu u BKC-u 18. maja u 20 sati.

Glavna junakinja Jovanka Joka Jakovljević u svojim je kasnim 30-ima i kreće u nezaustavljivu vožnju kroz svoj emocionalni haos u koji je upala nakon razvoda. Brak joj se završio kao loš film, iako je očekivala romantičnu komediju, a život odjednom pretvorio u ring. Konkurencija je oštra, okolina surova, ali i Joka neustrašiva u svakoj svojoj suludoj odluci i tragikomičnoj situaciji.

Glumica je u Klix Studiju govorila, između ostalog, o predstavi, publici, razvodima, muško-ženskim odnosima, ali i o "pravilima" koje nam nameće društvo u kojem živimo.

"Ja da znam valjda bih bila pametnija, bila bih u startu pametna. To je neko kulturološko naslijeđe, makar u mom slučaju. Mislim da je to do nesvjesnog, stečenog. Živi se tako da je normalno da se poslije fakulteta udaš, rodiš dijete i da ćeš da uzmeš muževo prezime. I da ćeš da se zezaš s papirima kad to sve prođe i da ćeš reći: 'Ja ovo više nikad neću da uradim'. A onda je normalno da ćeš da se opet udaš ako se zaljubiš pa ćeš opet uzeti prezime. I sve te ponovo nosi. To je meni s neke strane i drago, jer je to zapravo pokazatelj da nismo ostale u nekoj gorčini", kazala je.

Tema prestave je razvod, ali je izabrana nevezano za Anđelkin razvod, a glumica je kazala šta ona misli o ovoj temi.

"Razvod je nova faza jednog odnosa. Taj odnos je bio ljubav toga više nema, kroz razvod sada idemo u nešto novo - u neku novu formu našeg odnosa. Kad nema djece u braku to je onda raskid i to se onda ne smatra nekom situacijom. Međutim, kada su tu i djeca, onda oni dolaze u prvi plan. To je prirodno i to treba da bude tako, a onda zahtijevamo da nam se odnos preformuliše, da dobije neko novo agregatno stanje, da naučimo šta smo sada jedno drugome u tom novom odnosu i da dalje nastavimo tako", kazala je.

Predstavu "Šta me opet snađe" srbijanska glumica nedavno je odigrala u Mostaru te je otkrila kakva je bila reakcija hercegovačke publike.

"Publika je učestvovala, ali ne toliko. Na mojim predstavama to uvijek bude neki nemušti jezik, jer kad pitaš nešto da odgovore s 'da' ili 'ne', oni se ne oglašavaju. Oglašavaju se kroz tip smijeha, tada tačno vidiš šta misle. Tačno ti je jasno koji je kontekst tog njihovog odgovora. Ima ti nekih publika koje na početku djeluju kao 'tvrđe', da je potrebna finija obrada te da je potrebno malo više da se konektujemo i spojimo, ali ja bih rekla da su me više zastrašivali da je mostarska publika takva. Međutim, nisam imala takav utisak", dodala je.

Potom je govorila o tzv. "izbirljivoj i teškoj" publici, otkrivši postoji li takva publika ili su to samo stereotipi.

"Mislim da u većim gradovima ljudi imaju više prilike da svašta gledaju, zapravo se ta publika više njeguje odnosno svako malo imaju priliku da biraju šta će gledati. A onda je i nama lakše, jer ne mora biti neka masna fora koja sigurno svugdje prolazi. Kada je publika njegovana onda ne mora biti masan fazon, onda to može biti i suptilnije", dodaje.

Da li te je iskustvo naučilo da te je manje briga šta će drugi reći o tvojim odabirima?

"Nije me manje briga i dalje mi je to važno. Voljela bih kad bi se to sve poklopilo, ali ne odlučujem toliko često u odnosu na tuđa očekivanja. To je velika razlika koja je ja mislim dobra po mene. Ja sam to postigla radom na sebi kroz psihoterapije, kroz okruženje koje sam birala. Uvijek govorim svojim najbližim: 'Lupi mi šamar kada vidiš da sam poludjela, skrenula, kada nisam na zemlji. Molim te zaustavi me i reci mi. Koji ti je đavo?'", navela je.

Anđelka se prisjetila savjeta koji joj je uputio Branko Đurić Đuro, reditelj njene prve predstave "Šta me snađe".

"On mi je pred premijeru rekao: 'Ovo je sad kao mi smo nešto napravili, ti ćeš nakon pet-šest izvođenja imati jednu solidnu predstavu, a za jedno 20-30 imat ćeš odličnu predstavu'. Šta 20-ak. Ja ću ostariti dok to dođe i prođe. Ali zapravo je bio apsolutno upravu. Ovakva predstava, jedan na jedan s publikom, to se pravi krajnje s publikom u sali. Ti možeš da planiraš, ali neko gore ti se smije", navela je.

Gostovanje Anđelke Stević Žugić u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem Youtube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.