Bizjakova hiša
22

Topot keltskih konja: Prva gostujuća arheološka izložba iz Slovenije stigla u Goražde

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U povodu Dana nezavisnosti BiH u Zavičajnom muzeju Goražde otvorena je arheološka izložba "Topot keltskih konja", gostujuća izložba iz Slovenije čiji su autori Miha Mlinar iz Tolminskog muzeja i Teja Gerbec iz Goriškog muzeja, uz učešće Ane Marić iz Zemaljskog muzeja BiH.

BiH i Slovenija prvi put sarađuju na jednoj arheološkoj postavci, zahvaljujući saradnji dva muzeja, a izložba svjedoči o materijalnim ostacima keltske kulture u dvije zemlje. Na izložbi je predstavljen lokalitet Bizjakova hiša u Kobaridu, riječ je o keltskom svetištu na kojem su se ritualno prilagali darovi i žrtvovale životinje, a koje se datira na početak mlađeg željeznog doba. Izložba je dopunjena materijalom s lokaliteta Kamenjača u Brezi.

"Izložba je nastala u saradnji Muzeja Tolmina iz Slovenije i Zemaljskog muzeja BiH i predstvalja dva slična lokaliteta, lokalitet Bizjakova hiša i Kamenjaču. Riječ je o kultnim mjestima gdje su se ritualno polagali darovi, oružje, nakit, konjska oprema i ukopavali konji s opremom. Već postojeća izložba o slovenačkom arheološkom lokalitetu dopunjena je izborom materijala sa srodnog bosanskohercegovačkog lokaliteta. U oba slučaja riječ je o specifičnim arheološkim lokalitetima, vrlo vjerovatno svetištima, odnosno kultnim mjestima", ističe Adi Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja u Goraždu.

Miha Mlinar, arheolog Tolminskog muzeja iz Slovenije pojašnjava da je izložba koncipirana tako što je u većoj vitrini crtež istraživanog prostora na kojem su predmeti postavljeni na identičan način na koji su i otkriveni u Bizjakovoj hiši, a sličnosti i razlike s ostacima pronađenim u Kamenjači predočene su u dvije manje vitrine.

Ova specifična izložba bit će otvorena u narednih 45 dana u Zavičajnom muzeju u Goraždu, a saradnja BiH i Slovenije uskoro bi mogla rezultirati i uzvratnom izložbom u Tolminskom muzeju.

Džemidžić ističe kako je ovo odličan primjer razmjene iskustava jednog novoosnovanog muzeja s muzejima koji imaju dugogodišnju tradiciju.

"Sve ovo predstavlja jednu misiju Zavičajnog muzeja Goražde ka širenju kapaciteta, širenju naučnog aspekta institucije i davanju pažnje istraživačkom radu koji je temelj muzejske ustanove", dodaje Džemidžić.

Inače, Zavičajni muzej u Goraždu koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu nedavno je uvršten na listu svjetskih muzeja i nalazi se u zvaničnom priručniku Međunarodnog muzejskog vijeća prevedenog na nekoliko svjetskih jezika.

Zavičajni muzej radi na formiranju tri zbirke, historijske, etnološke i arheološke koje će činiti stalnu postavku.