"Osuđujemo zlodjela"
64

Belgijska televizija prije emitovanja Eurosonga osudila Izrael: Uništavaju i slobodu medija

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prije emitovanja Eurosonga belgijska televizija prikazala je poruku u kojoj osuđuje Izrael, poručivši da su uspjeli uništiti i slobodu medija.
Na društvenim mrežama gledaoci takmičenja iz Belgije su podijelili poruku koja im je prikazana na ekranu uoči prenosa druge polufinalne emisije Eurosonga.

"Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenje ljudskih prava države Izrael. Štaviše, država Izrael uništava slobodu medija, zato na trenutak prekidamo emitovanje", navedeno je u poruci.

Ispod toga su bile ispisane poruke "prekid vatre odmah" i "zaustavite genocid".

Podsjetimo, danas se hiljade ljudi u Malmeu pridružilo propalestinskim protestima protiv ovogodišnjeg sudjelovanja Izraela na Eurosongu.

Policija procjenjuje da je protestu prisustvovalo oko 5.000 ljudi, a njima se pridružila i klimatska aktivistica Greta Thunberg s tradicionalnim palestinskim šalom kefija, koji je ujedno postao i simbol palestinskog otpora.

Inače, organizatori Eurosonga odobrili su Izraelu sudjelovanje na ovogodišnjem takmičenju uz obrazloženje da bi bilo kakva zabrana bila politička odluka. No, kada je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, zabranili su im sudjelovanje.

Eden Golan, izraelska predstavnica je večeras izviždana, međutim, u prenosu uživo su bile puštene ovacije i aplauzi.