Posjetio grad na Neretvi
64

Johan Sattler povodom Dana Evrope iz Konjica poslao poruke mira

S. Š.
U okviru aktivnosti koje se u povodu obilježavanja Dana Evrope odvijaju širom Bosne i Hercegovine u Konjicu u dvodnevnoj posjeti borave ambasadori Evropske unije predvođeni šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom, gdje je nizom prigodnih sadržaja zajedno sa Gradskom upravom Konjic i gradonačenikom Osmanom Ćatićem svečano obilježen Dan Evrope.

U okviru programa "Konjic u srcu Evrope" u Parku prirode Vrtaljica svečanim činom podizanja zastave Evropske unije iz Konjica je jučer poslana poruka mira i zajedništva. U ime konjičke mladosti zastavu su podigli Harun Nuhanović, Danko Dangubić i Renato Antunović, koji su to obavili uz Odu radosti, koju su izveli učenici Osnovne muzičke škole Rezonanca.

"Hvala gradonačelniku Ćatiću na odabiru ovog simboličnog i lijepog mjesta za podizanje zastave Evropske unije, a posebno hvala divnim učenicima Muzičke škole Rezonanca na izvedbi Betovenove Ode radosti, himne Evropske unije. Ove godine je Dan Evrope poseban, obilježavamo ga nedugo nakon što je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Izuzetno mi je drago što to slavimo ovdje u prekrasnom Konjicu - gradu koji tako dobro spaja kulturnu baštinu, modernost i prirodne ljepote.Ove godine takođe obilježavamo i 20 godina od najvećeg proširenja Evropske unije 2004. godine, kada je 10 država članica pristupilo Evropskoj uniji. Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije. Sa nama su ovdje danas mnogi ambasadori država koje su pristupile te 2004. godine i oni mogu reći bolje od bilo koga koliki je pozitivan uticaj imalo članstvo u EU na njihove države, kao i na mir i stabilnost inače na našem kontinentu. Međutim, Evropska unija još nije potpuna i moramo nastaviti raditi zajedno na ostvarenju težnji građana Bosne i Hercegovine da se pridruže EU. Budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj Uniji. I dalje ćemo pružati podršku ka ostvarenju ovog cilja.

Mladi ljudi ove zemlje, zaslužuju prije svega prosperitetniju i sigurniju budućnost u Evropskoj uniji. Još jednom hvala na toploj dobrodošlici i svemu što činite za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine. Jer Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope", kazao je ambasador Sattler.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić zahvaljujući se gostima što su posjetili Konjic u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope je kazao:

"Želim vam svima dobrodošlicu u grad plemenitih i dobrih ljudi. Gledajući sa ovog mjesta možete vidjeti planine lijevo i desno i kada vas one obgrle, obgrle svoje prijatelje, a vi ste naši prijatelji, danas ovdje u Konjicu želimo da vam iskažemo jednu lijepu dobrodošlicu. Mi smo u zadnja dva, tri mjeseca uspjeli da se organizujemo da u povodu Dana Evrope, ovdje na ovom mjestu Vrtaljica, napravimo jedan vidikovac u znak sjećanja na sve vas koji ste danas došli u Konjic u povodu Dana Evrope i u znak zahvalnosti za sve ono što činite za nas, za našu domovinu, za ove mlade ljude koji su se predivno predstavili. Mi danas, programom Konjic u srcu Evrope, sa ovog mjesta šaljemo poruku mira, pokazujući našu otvorenost i želju da bez obzira gdje živjeli, radili ili stvarali živimo zajedno i slobodno, jer Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope".

Benjamin Sturtewagen, otpravnik poslova Ambasade Belgije u BiH obraćajući se prisutnima je kazao:"Moja zemlja, Belgija, trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije. Posvećeni smo pripremi zajedničke budućnosti za sadašnje i buduće članove naše evropske porodice. Nedavno smo proslavili 20. godišnjicu najvećeg proširenja EU, u BiH i na cijelom kontinentu. Slavili smo kako bismo ohrabrili buduće članice kao što je BiH. Naša posjeta Konjicu je značajna i simbolična i naši domaćini to razumiju. Evropa zove i dobro je vidjeti da ovaj poziv odjekuje", odjekuje na isti način kao i muzika koju smo upravo čuli od talentiranih mladih muzičara iz Rezonance.”

Upućujući poruku mira u ime mladih Konjica, jedna od najuspješnijih maturantica Srednje škole Konjic Emina Džajić je kazala:

"Danas je prilika da svi budemo sretni i visoko uzdignutog čela gledamo ka budućnosti. Uvažavanjem, tolerancijom i zajedništvom, pretvarajući naše različitosti u našu snagu, stvarajmo preduslove za bolju i sigurniju budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Osim dizanja zastave EU u Parku prirode Vrtaljica, tokom posjete jučer je organizovan obilazak tvornice Zanat, koja svjedoči o bogatoj tradiciji drvorezbarstva u Konjicu. U večernjim satima organizovana je posjeta Zavičajnom muzeju, gdje su čitana djela Zuke Džumhura i održan koncert sevdaha Mirze Redžepagića i Kenana Mačkovića. Posjeta Delegacije Evropske unije završava danas upoznavanjem sa kulturnim i prirodnim vrijednostima Konjica, posjetom objektu Ark D-O, raftingom i planinskim turama.