Sjećanje na 1.742 heroja
1.4k

Oni koji su hrabro i nesebično odbranili BiH: Posebna simbolika datuma "Zlatnih ljiljana"

B. H.
Foto: Instagram/arbih_archive
Foto: Instagram/arbih_archive
Danas se u našoj zemlji obilježava Dan "Zlatnih ljiljana", dan onih koji su hrabro i nesebično branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu.
Danas, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Evrope, prisjećamo se svih 1.742 "Zlatnih ljiljana", jer oni su zajedno sa svim ostalim odlikovanim i neodlikovanim herojima pobijedili fašizam tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992. - 1995.

U Službenom listu R BiH, br.37, od 31.12.1994.godine, objavljen je Pravilnik o priznanjima i stimulativnim mjerama u OS R BiH kojim je predviđeno Ratno priznanje značka "Zlatni ljiljan".

U Službenom listu Armije RBiH, broj 33, od 25. novembra 1995. godine, objavljeno je Uputstvo o ratnom priznanju značka "Zlatni ljiljan".

Pravilnikom o priznanjima predviđeno je da se Ratno priznanje, značka "Zlatni ljiljan," dodjeljuje pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i inaterijalnim sredstvima. Izuzetno, pripadniku oružanih snaga može biti posthumno dodijeljeno ratno priznanje, značka "Zlatni ljiljan".

Nakon okončanja rata, 1997. godine, inicijativom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, okupili su se živi dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i to simbolično na Dan pobjede nad fašizmom. Tada je ovaj dan proglašen Danom Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine.

Najveća ratna priznanja, među kojima je i značka "Zlatni ljiljan" dodijeljena su zaslužnim pojedincima na Dan državnosti Bosne i Hercegovine 1998. godine. Tada se njima obratio predsjedavajući Predsjedništva Izetbegović.

"Dragi saborci, dragi prijatelji, poštovani članovi ratnog Predsjedništva, dame i gospodo, današnji dan još nas jednaput podsjeća na sve one dane proteklih osam godina koji su istovremeno bili obilježeni i slavom i tugom, i ponosom i borbom. Ova današnja svečanost podsjetila nas je na samo jedan dio uspomene, na jedan mali dio hrabrosti i žrtve koje su učinjene za očuvanje Bosne i Hercegovine. Čestitajući dobitnicima ovih priznanja i odlikovanja, sjećajući se sa dubokim poštovanjem onih koji su posmrtno dobili ova odlikovanja, čestitajući njihovim porodicama, moja je želja samo da žrtve onih koji su učinili sve ovo za ovu zemlju ne budu uzaludne", kazao je tada Izetbegović.

Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1.742 pripadnika Armije RBiH, od toga posthumno 982 boraca.

Spisak dobitnika "Zlatnog ljiljana" možete pogledati ovdje.