Ništa bez kredita
47

Pitali smo građane je li skup kvadrat stana u Sarajevu i imaju li svoju nekretninu

I. Sa.
Platiti kvadrat stana i po osam hiljada maraka u Sarajevu je dio naše svakodnevnice zadnjih godina. Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo su upravo lokacije koje su "papreno skupe", dok su Hrasnica i Hadžići najjeftinije.

Čini se kao da nisu jedino cijene nekretnina rasle, već i hrane, putovanja, izlazaka. Svega, osim plata.

Zato nije ni čudo jer mnogi građani teško da mogu razmišljati o kupovini stana, uprkos stalnom zaposlenju. Ni to nije dovoljan uslov da se dođe do kredita.

Upravo su nam to potvrdili građani Sarajeva tokom ankete: bez kredita ne mogu ni razmišljati o stanu, a do kredita nije tako lako doći.

Jedna od njih je i stanovnica glavnog bh. grada koja kaže da je imala sreću stanovati s roditeljima tokom trajanja fakulteta.

"Preskupo je, po nekoliko stotina hiljada. Ne vidim kako bi to neko mogao da priušti... Jedino na kredit, inače nikako", rekla je ona.

Jedna od naših sagovornica živi sa porodicom u stanu od 60 kvadrata. Kako kaže, kada bi htjeli uzeti veći, trebao bi im ogroman iznos kredita.

"Nadam se da će se cijene spustiti pa da bude lakše ljudima... na boljim lokacijama kvadrat stana košta i oko 6.000, 7.000 KM", napominje ona.

Supružnici koji su uz bebu kupili nedavno stan uz kredit su naša svakodnevnica. Jedna od članica takve porodice iz Sarajeva nam je rekla kako su platili kvadrat stana 2.500 KM.

"Vjerujem da na drugim lokacijama cijene sežu i više od toga", dodaje.

Zanimljvo je poređenje jedne Sarajke koja je stan, nakon muževe smrti, platila 80.000 maraka prije pet godina.

A kako kaže, rekli su joj da bi sada cijena rasla i do 150.000 maraka.