Proizvest će 33 primjerka
12

Bertone predstavio superautomobil sa 1.100 KS, koristi gorivo napravljeno od reciklirane plastike

D. B.
Bertone je jedna od najpoznatijih dizajnerskih kuća svih vremena koja stoji iza superautomobila poput Lamborghinijevog Countacha i Lancije Stratos. Kako bi proslavio 110. godišnjicu svog postojanja, Bertone je pripremio novi superautomobil nazvan GB110.

Teaser za GB110 smo vidjeli ranije ove godine, a sada je ovaj superautomobil debitovao sa svojim revolucionarnim i misterioznim pogonom koji razvija 1.100 KS i 1.100 Nm obrtnog momenta. Osim ovih brojki, detalja o motoru nema. Poznato je da koristi neku vrstu revolucionarne nove tehnologije koja mu omogućava da troši benzin napravljen od reciklirane plastike. Ovo zvuči sjajno, no ipak treba sačekati da Bertone objavi više detalja.

S druge strane, iz Bertonea su otkrili da automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,79 sekundi, do 200 za 6,79, a do 300 km/h za 14 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 380 km/h. Motor je uparen sa sedmostepenim mjenjačem putem kojeg se snaga prenosi na sva četiri točka za maksimalno prijanjanje.

Proizvođač tvrdi da automobil zadovoljava Euro 6 standard. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.629 mm, a GB110 ima ovjes s dvostrukim ramenima i oprugama te podesivim stabilizatorima. Na automobilu su 21/22-inčne felge s Michelin gumama dimenzija 335/25 nazad i 255/30 naprijed.

Kao što se može očekivati od Bertonea, dizajn je atraktivan, no ipak nije izrađen od nule. Šasija je bazirana na dijelovima "njemačkog proizvođača", ali nije navedeno o kojem se radi.

Jasno je da je automobil prikazan na renderima, dok izgled unutrašnjosti još uvijek nije otkriven. Ipak, skice prikazuju dva različita dizajna koji uključuju ekrane, no nijedan ne liči na dizajn spreman za produkcijski model.

Bertone planira proizvesti samo 33 primjerka, koje će početi isporučivati od proljeća 2024. godine.