Novi M karavan
7

BMW M5 Touring se vraća 2024. godine

D. B.
BMW je dospio na naslovnice medija zahvaljujući modelu M3 Touring, a sada se pojavila informacija da to neće biti jedini karavan s M oznakom u ponudi njemačkog proizvođača.

Glasine govore da bi se u ponudu mogao vratiti i M5 Touring koji će biti baziran na sljedećoj generaciji Serije 5, a ponudit će praktičniju karoseriju i visok nivo performansi koji će osigurati hibridni pogon.

Informacije o povratku modela M5 Touring su krenule od insajdera koji tvrde da će sljedeći M5 biti ponuđen kao sedan i karavan. M5 sedan kodnog imena G90 dolazi u julu 2024. godine, dok se M5 Touring očekuje u novembru iste godine.

Dosad su se na internetu pojavile špijunske fotografije četverovratne verzije čiji agresivni body kit krije kamuflaža.

BMW je posljednji put ponudio M5 Touring u generaciji E60 (2006. do 2010. godine), a pokretao ga je V10 motor. Prije toga je postojao M5 karavan generacije E34 (1992. do 1995.) sa rednim šestakom ispod haube, a ovaj model je bio jedan od najpoželjnijih automobila devedesetih godina prošlog stoljeća. Svi ostali petovratni M5 modeli su rezultat modifikacija koje su napravili BMW M5 fanovi kombinujući karoseriju standardne serije 5 s motorom i dijelovima modela M5.

Sljedeći M5 će imati elektrificirani pogon, a to će biti plug-in hibridni sklop koji će dijeliti s nadolazećim modelom BMW XM. Riječ je o kombinaciji 4,4-litarskog twin-turbo motora, električnih motora i M xDrive pogona na sva četiri točka specifičnog za hibride.

BMW je zvanično potvrdio kombinovanu snagu, tako da se zna da će pomenuta kombinacija isporučivati 644 KS i 800 Nm obrtnog momenta u osnovnom modelu XM, ali se nešto kasnije očekuje još snažnija verzija koja će ponuditi 738 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta.

To znači da će novi M5 biti snažniji od svih svojih prethodnika, uključujući postojeći M5 CS.