U tri boje
51

Cadillac predstavio prototip s kojim će se trkati u WEC i IMSA šampionatima

E. L.
Cadillac će ove sezone u igri imati tri različito obojena Hypercar prototipa V-LMDh s kojima će učestvovati u IMSA šampionatu i Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC).

U Cadillacu su odlučili da će dva hibridna prototipa iz Hypercar klase ove sezone učestvovati u višesatnim trkama IMSA šampionata, a treći prototip na čijoj karoseriji dominira plava boja svoje će "okršaje“ imati u Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship).

Crveni i žuti prototipi sa startnim brojevima 31 i 01 svoje će premijerno pojavljivanje na stazi imati na prvoj od 11 trka sjevernoameričkog IMSA šampionata (24 sata Daytone) koja počinje 28. januara, a plavi prototip sa startnim brojem 2 u svoju borbu za slavu krenut će 17. marta kada počinje prva od sedam trka WEC šampionata (1.000 milja Sebringa).

Prototip s kojim će se Cadillac ove sezone suočiti s mnogobrojnom konkurencijom iz Hypercar klase pokreće atmosferski 5,5-litarski V8 motor LMC55R koji uz hibridni sistem raspolaže sa 680 konjskih snaga.

Šasiju "potpisuje“ Dallara, a za prijenos snage na podlogu zadužen je 7-stepeni sekvencijalni mjenjač.

"Spremni smo za suočavanje s najboljima, a posebno nas raduje povratak u Le Mans gdje se vozi najzahtjevnija trka na svijetu“, rekao je prvi čovjek američke kompanije Rory Harvey. Ranije je objavljeno da će plavi Cadillac V-LMDh u WEC-u voziti iskusan trojac koji čine Novozelanđanin Earl Bamber i Britanci Alex Lynn i Richard Westbrook.