auto
0

Posljednja Buba

Klix.ba
Preključer je posljednja Buba sišla sa VW-ovih proizvodnih traka u Meksičkoj Puebli.

Zaposlenici ovog pogona su 21.529.464-toj Bubi podarili dostojan oproštaj uz cvijeće i tradicionalnu muziku mariachia. Ovaj specijalni model će nakon svog oproštaja krenuti na zadnje putovanje preko Atlantika do Wolfsburga gdje će ga čekati počasno mjesto u Automuseumu.

Tačno u 9 sati i 5 minuta ujutro po Meksičkom vremenu produkcijska linija stare Bube je zaustavljena. Ovo je značilo kraj skoro 68-godišnje priče o jedinstvenom uspjehu automobilske autoindustrije. U par posljednjih godina Meksiko je bila jedina država u kojoj se legendarana Buba, u Meksiku poznatija kao Vocho, proizvodila.

Zadnja Buba je aquarius plava "Última Edición" sa 1.6 litrenim benzinskim motorom koji isporučuje 46 KS. Prepoznatljivom je čine i hromirane lajsne i hromirani detalji na karoseriji poput odbojnika, ratkapa i retrovizora. Upečatljivom izgledu doprinose i gume sa bijelim prstenom kao i "Última Edición" amblem na poklopcu pretinca za rukavice i znak Wolfsburga iznad haube.

Ova ograničena serija je proizvedena u samo 3.000 primjeraka koji su odlično prihvaćeni na tržištu i več rasprodani, samo zadnja Buba nije bila na prodaju zbog svoje važne uloge u spomenutom muzeju u matičnom gradu Volkswagena.

Buba se proizvodila u preko 20 zemalja širom svijeta. Samo u Njemačkoj, gdje je proizvodnja prestala 1978. godine, napravljeno je preko 16.2 miliona primjeraka. U Meksiku, gdje je proizvodnja Vocha tekla nesmetano punih 39 godina, skoro 1.7 miliona primjeraka je napustilo proizvodne hale.