Ekskluzivno sa Trophee Androsa
0

Sarajevo-x.com u kokpitu sa Alainom Prostom

Tekst i fotografije: Elvir Zubović
Novinar Sarajevo-x.com u vožnji sa Alainom Prostom (Foto: Dacia onboard screenshot)
Kada je prošle godine, i prije zvaničnog predstavljanja serijske verzije, Dacia odlučila u francuski šampionat trka na ledu, poznatiji kao Trophee Andros, uključiti svoj novi Duster, bilo je jasno koliko velike ambicije imaju Renault i Dacia sa ovim modelom. Strategija približavanja novog modela kupcima kroz atraktivno i prije svega jedinstveno automobilističko takmičenje pokazala se kao pun pogodak, pogotovo kada za upravljačem svog automobila imate četverostrukog svjetskog šampiona Formule 1.

Pred početak još jedne sezone Trophee Androsa, jedinstvenog takmičenja na ledu u posebno pripremljenim automobilima, Dacia nam je u intenzivnom dvodnevnom druženju u francuskim Alpama iz prve ruke otkrila svoje ambicije u ovom šampionatu, ali i brojne tehničke poslastice kojima namjeravaju nadmašiti vrlo snažnu konkurenciju.

Nakon što je prošle godine Dacia sa Dusterom Ice prvi put nastupila u ovom šampionatu, i uspjela doći do tri pobjede ali i vicešampionske titule, bilo je jasno da ovako uigrana ekipa sa brzim automobilom i vozačkom zvijezdom, kao što je Alain Prost, ima puni potencijal za sam vrh Trophee Androsa.

Put Trophee Androsa od hobija do uglednog šampionata

Sama priča kako je Trophee Andros postao jedno od najoriginalnijih i najatraktivnijih autosportskih takmičenja podsjeća na same početke automobilizima uopšte, kada je mnogo važnija bila sama zabava za razliku od većine savremenih takmičenja gdje je naglasak na zamršenim pravilima i prije svega profitu kojeg donose bogati sponzori. Ideja o trkama na ledu začeta je još 1985. godine kada su se sreli Max Mamers, dvostruki šampion Francuske u Rallycrossu, i vlasnik kompanije Andros, koja je svoju slavu stekla proizvodnjom džema i kompota, Frédéric Gervoson.

Oni su tu zimu sa prijateljima proveli trkajući se automobilima na ledu, da bi tek u januaru 1990. godine odlučili da od svog hobija naprave i zvaničan šampionat. Od tada Trophee Andros je postepeno i uvjerljivo rastao u jedan od najvećih i najzanimljivijih šampionata u Francuskoj, da bi povremeno izlazio i iz granica ove zemlje.

Uz brojne proizvođače koji su se takmičili kroz 20 godina postojanja Trophee Androsa, zanimljivo je da je ovakvo takmičenje privuklo i veliki broj vozačkih asova iz raznih drugih grana auto i moto sporta, pa su se ovdje okušali i Yvan Muller, aktuelni šampion WTCC-a, koji je sa čak deset šampionskih titula uvjerljivo najuspješniji vozač Trophee Androsa, dok su tu bili ili još uvijek jesu i Marcel Tarres, Jacques Laffite, Ari Vatanen, Darnish Bernard, Jean-Pierre Beltoise, Jean-Louis Schlesser, Patrick Tambay, Philippe de Korsak, Olivier Panis, Didier Andre i naravno Alain Prost koji je već dva puta bio šampion ovog takmičenja, te ove godine to namjerava i ponoviti sa Dacijom Duster.

Uz najatraktivniju Silhouette klasu sa najsnažnijim automobilima ovaj šampionat je zanimljiv i zbog posebnog kupa električnih automobila, koji su jednako zanimljivi iako izostaje atraktivna zvučna kulisa. Ipak, ovo takmičenje je do sada ostalo na osnovi nacionalnog šampionata, a sami organizatori i nemaju namjeru uvrstiti Trophee Andros pod okrilje FIA-e, jer žele i dalje ostati u osnovi nešto veća grupa entuzijasta koja neće biti pod opterećenjem odredbi i troškova koje FIA nameće ostalim takmičenjima.

Dacijini veliki planovi u Trophee Androsu

Od trenutka kada je Dacia okrenula novi list u svojoj historiji sa modelima poput Logana i Sandera bilo je jasno da za imidž uspješne marke koja nudi pristupačne i robusne automobile treba imati još jednu dimenziju uspjeha koji ulijeva povjerenje. Od pamtivijeka najbolji recept za takav vid približavanja javnosti su takmičenja u kojima uspjeh znači i uspjeh na tržištu.

Dacia je odabrala Trophee Andros kao jedinstveno takmičenje jer je lako povezati ovako zahtjevne uslove i neophodnu izdržljivost automobila sa robusnošću koje Dacia promovira na svim svojim modelima, a pogotovo na Dusteru kao njihovom prvom terenskom modelu. Nemilosrdni uslovi poput velike nadmorske visine, snijega, leda i niskih temperatura u kombinaciji sa žestokom konkurencijom koja ne bira sredstva za probijanje do prvog mjesta, odličan su poligon za dokazivanje, a već je prošle godine sa tri pobjede Duster Ice pokazao svoj potencijal.

Nakon dodatnog razvoja, u kojem je veliku ulogu imalo i bogato iskustvo Alaina Prosta u podešavanju automobila, Duster Ice se definitivno svrstava među najspremnije automobile u Trophee Androsu, a svoj napredak će imati priliku pokazati već početkom decembra na prvoj trci nove sezone, upravo u Val Thorensu gdje je i održana ova promocija ekipa, automobila i sezone.

Dacia Duster Ice sa ekspertizom Renault Sport Technologiesa

Priprema takmičarskog automobila za Trophee Andros nije nimalo lagan zadatak, u što smo se uvjerili i tokom dvodnevnog druženja sa ekipom Dacije. Tačnije, Dacia je za razvoj i pripremu Dustera Ice iskoristila pristup specijalizovanom odjelu Renault Sport Technologies koji za Renault priprema automobile za sve takmičarske serije osim Formule 1.

Činjenica je da su svi automobili u ovoj klasi ispod svoje vanjštine vrlo slični jer pravila ovog takmičenja nalažu od kakvih se osnova ne smije odstupati. Tako je osnova za Duster Ice, ali i ostale automobile, cijevasta šasija koja je prije svega vrlo čvrsta ali i ujedno vrlo lagana jer se na nju postavlja još lakša “karoserija” koja je izrađena od tanke stakloplastike i koja mora u potpunosti odgovarati automobilu koji je na tržištu ili uskoro dolazi na tržište.

Za razliku od prošlogodišnjeg Dustera Ice, Renault Sport Technologies je iskoristio savjete Alaina Prosta, te je pauzu iskoristio da 3,0-litarski V6 motor koji je nastao u alijansi Renaulta i Nissana unaprijedi tako da svih 350 KS bude ravnomjerno raspoređeno kroz većinu radnog područja, što je izuzetno važno s obzirom na konfiguraciju svih staza u ovom šampionatu.

Tako je na mjerenjima ovaj V6 motor pokazao da pri 3.000 okr/min sada proizvodi 20 Nm više u odnosu na prošlu godinu. Također, Duster Ice je dobio i nove Ohlins amortizere sa odvojenim spremnikom plina, dok je i sistem upravljanja koji zakreće sva četiri točka dodatno podešen i prilagođen vozačkom stilu Prosta.

Kako nam je otkrio Jean Pascal Dauce, direktor takmičarskog odjela Renault Sport Technologiesa, već na prvim testiranjima pokazalo se da su ove izmjene imale izuzetno pozitivan efekt, te u ovoj ekipi očekuju da će se sada lakše nositi sa jednako spremnom i žestokom konkurencijom.

Duster i Trophee Andros iz ugla Alaina Prosta

U ekskluzivnom razgovoru sa Alainom Prostom, koji u Francuskoj i dalje sa punim pravom uživa slavu jednaku onoj kada je u Formuli 1 došao do četiri šampionske titule, lako je bilo vidjeti da uprkos svojih 55 godina on i dalje jednakim žarom pristupa svakoj trci.

Kako Trophe Andros i podloga na kojima se vozi ima malo zajedničkih veza sa Formulom 1 ili bilo kojim drugim takmičenjem, Prost nam je otkrio da je uvijek u svojoj karijeri nastojao napredovati tako što je uvijek iznovao stvarao pristup određenom takmičenju. Tako, u svojim počecima u trkama na ledu nije mogao da se osloni na stil vožnje koji mu je donio toliko uspjeha na asfaltu, te je u potpunosti morao prilagoditi svoju vožnju samoj podlozi, automobilu ali i ostalim takmičarima jer kontakt i guranje automobilima nisu uopšte stran element vožnje u Androsu. I pored činjenice da je već dva puta uspio doći do šampionske titule u Trophee Androsu, Prost ističe da još uvijek ima načina i prostora da unaprijedi svoj vozački stil.

Za sam Duster Prost tvrdi kako je izuzetno zadovoljan napretkom koji je napravljen u odnosu na prošlogodišnji automobil, ali i samom ekipom koja je u potpunosti spremna zadovoljiti njegove zahtjeve.

U razgovoru nam je Alain Prost otkrio i to kako su prošle godine realno imali skromne šanse za šampionsku titulu sa potpuno novim automobilom i ekipom, ali ove godine i pored još jače konkurencije očekuje da će se njegov rad i rad ekipe direktno odraziti na rezultate već na samom početku sezone.

Na pitanje kako su se on i ekipa pripremali za novu sezonu, Prost odogvara: “Prva testiranja uradili samo već u februaru ove godine, što nam je omgućilo da u ranoj fazi napravimo plan neophodnih izmjena. Nakon što su Renault Sport Technologies i Torq Engineering napravili izmjene na motoru, sistemu upravljanja ali i samom rasporedu težine mogu reći da sada imamo potpuno novi i znatno bolji automobil nego prošle godine, te ćemo sada biti znatno brži i konkurentniji.”

Bučna, brza i zabavna vožnja sa Prostom

Vrhunac posjete spektakularnom skijalištu Val Thorens i Dacijinom kampu u okviru Trophee Androsa definitivno je bio poziv na suvozačko sjedište u Daciji Duster Ice kojom upravlja sam Alain Prost. Iako je prostor za suvozača ustvari više improvizovan i izuzetno skučen, takav poziv se ne odbija.

Serija bolnih gimnastičkih poteza i noge koje zbog nedostatka prostora već blago trnu, brzo su zaboravljeni nakon rukovanja sa Prostom i trenutka kada on povlači ručicu šestostepenog sekvencijalnog mjenjača u prvi stepen prenosa. Izlazak na stazu i pun gas u takmičarskom automobilu sa pogonom na sve točkove, teškom svega 950 kilograma i snage 350 KS, izmamio bi osmjeh bilo kojem ljubitelju automobilizma, a pogled na “šofera” čini da cijela scena djeluje prilično nadrealno.

Kao slikovit prikaz performansi Dustera možda je najbolje istaći odnos snage i mase, pa recimo sa 0,240 KS po kilogramu Bugatti Veyron u odnosu na Dusterovih 0,368 KS po kilogramu djeluje kao porodični monovolumen.

Startno ciljni pravac traje vrlo kratko u Dusteru Ice, a prava zabava počinje u zavojima gdje pogon na sve točkove, upravljanje svim točkovima i djelimična blokada diferencijala rade punom parom a Alain Prost i njegov privremeni suvozač umjesto kroz prednji vjetorbran svoj smjer kretanja gledaju kroz bočne prozore.

Iako bi bez takmičarskog kombinezona Alain Prost na ulici djelovao kao prosječan 55-godišnjak u Dusteru Ice njegovi refleksi i motorika su kao kod nekog 20-godišnjaka, ako ne i bolji. Izmjene stepeni prenosa, brze promjene pravca i sve to uz veliku brzinu sa Prostom izgledaju tako jednostavno i tečno, a naša četiri kruga već su se bližila kraju.

Izlazak sa staze, još jedan stisak ruke sa jedinim čovjekom koji je zadavao prave glavobolje na stazi pokojnom Ayrtonu Senni, te jednako bolan i komplikovan izlazak iz kokpita okončao je naše druženje, dok će se utisci ovog jedinstvenog iskustva još dugo skupljati i prepričavati.