Tehnološka rješenja budućnosti
0

Toyota otvara "Prozor u svijet"

Sarajevo-x.com
Zamislite svijet u kome putovanje iz tačke A u tačku B više nije rutina, jer vas vaš automobil poziva na igru, istraživanje i učenje. Ovo je vizija koju dizajneri iz Toyota Motor Europe (TME) i Kopenhagenskog instituta za interaktivni dizajn (CIID) imaju za Toyotin „Prozor u svijet" koncept.

Ovaj koncept potpuno mijenja odnos između putnika u vozilu i svijeta koji ih okružuje, tako što pretvara prozore vozila u interaktivan interfejs. Korištenjem proširene stvarnosti, nešto što je ranije bilo samo komad stakla, sada putnicima daje informacije o okruženju i drugim objektima pored puta. Prozor također može da se koristi kao platno za crtanje, a crteži onda prate okolinu koja se mijenja.

Pomoću najnovijih dostignuća na polju proširene stvarnosti, Kansei odeljenje TME i CIID su razvili pet koncepata za Toyotin „Prozor u svijet”:

Crtanje u pokretu – koristeći prozor automobila kao slikarsko platno, putnici mogu da crtaju, koriste svoje prste i gledaju kako slike reaguju na spoljašnji svijet dok se vozilo kreće.

Zumiranje prostora – prozor postaje ekran na kom putnici mogu da zumiraju predmete u okolini i posmatraju ih u potpuno novoj perspektivi.

Prevođenje okolnog svijeta na lokalne jezike – putnici su izloženi bogatstvu novih jezika i kultura, jer mogu da odaberu predmete koje vide kroz prozor i dobiju njihov prevod na lokalni jezik u realnom vremenu.

Udaljenosti – pokažite prstom tačke u okruženju i na površini prozora će se prikazati relativna udaljenost od automobila.

Virtuelna sazviježđa – panoramski krov automobila prikazuje sazviježđa i informacije o njima, dok je pozadina pravo nebo.

Dva radna prototipa Toyotinog koncepta „Prozor u svijet” će biti prikazana na izložbi „Naša mobilnost u budućnosti, sada”, koju organizuje Europska asocijacija proizvođača automobila (ACEA), od 22. do 25. juna u „Autoworld” muzeju u Briselu, u Belgiji. Takoñer, tu će biti predstavljena Toyotina ‘Plug-in’ hibridna tehnologija, a posjetioci će moći da krenu na 3D obilazak Toyotinog proizvodnog pogona u Burnastonu u Velikoj Britaniji.