Najneobičniji kompakt na tržištu BiH
0

FOTO / Nissan Juke i zvanično predstavljen na domaćem tržištu

Tekst i fotografije: Elvir Zubović
Nakon odličnog prijema na većini evropskih tržišta i sve većeg broja narudžbi, Nissanov neobični gradski crossover model Juke, stigao je i na bosanskohercegovačko tržište, koje će i pored svoje konzervativnosti itekako imati interes za jedan od najoriginalnijih automobila B segmenta današnjice.

Nissan sa Jukeom, koji predstavlja potpuno novu vrstu crossovera, planira u potpunosti izmjeniti poimanje gradskom i kompaktnog automobila. Juke je prvi mali crossover na svijetu i slijedi stope Murana, prvog crossovera na svijetu, te izuzetno uspješnog Qashqaija. Ova četvorka definitivno će učvrstiti imidž Nissana kao svojevrsnog predvodnika crossover segmenta.

S dizajnerskog gledišta, donji dio Jukea čisti je SUV. Veliki točkovi, široke gume, raskošan razmak od tla i robusan stav stapaju se s gornjim dijelom, koji s druge strane kao da pripada pravom sportskom automobilu, što prije svega ističu visoke bočne linije, uski bočni prozori koji podsjećaju na vizir i padajuća linija krova kakve viđamo na kupeima. Dojam kupea još pojačavaju stražnja vrata čije su kvake skrivene u njihovim okvirima.

Sportski se izgled nastavlja i u unutrašnjosti. Kabinom dominira centralna konzola nadahnuta rezervoarom za gorivo s motocikla. U neuobičajenoj boji visokog sjaja, metalik crvenoj ili sivoj, automobilu daje zabavan duh.

Juke se temelji na prilagodljivoj platformi B Alijanse Renault-Nissan, poznatoj po dinamičkim karakteristikama, ali unaprijeđenoj za kompaktan crossover koji je zabavno voziti. Na modelima s prednjim pogonom prednji je ovjes izveden MacPhersonovim opružnim nogama, a stražnji torzijskom osovinom; dok modeli s pogonom na sve točkove nazad imaju multi-link konstruisan prema sistemu koji se ugrađuje u Qashqai.

Sistem All mode 4x4-i obnovljena je verzija Nissanovog elektronskog sistema pogona na sve točkove. Odsad je opremljen tehnologijom aktivne raspodjele obrtnog momenta koja povećava okretnost i smanjuje podupravljanje pri vožnji kroz zavoje, pa je upravljanje direktno i zabavno.

Na početku prodaje, bit će dostupna tri motora, i to dizelski i dva 1,6-litarska benzinska, svi usklađeni s normom Euro 5. Vrh ponude čini novi benzinski motor (MR16DDT) s direktnim ubrizgavanjem (DIG-T) i turbopunjačem. Riječ je o jednom od najsnažnijih motora u klasi, a razvija 190 KS i 240 Nm.

Drugi je benzinski motor novorazvijena jedinica iz Nissanove porodice HR. Nazvana HR16DE, lagana, 16-ventilska jedinica niskog trenja ima jedinstven sistem dvostrukog ubrizgavanja koji omogućava tačnije doziranje goriva radi boljeg izgaranja i razvija 117 KS. Dizelski 1,5 dCi motor od 110 KS uz skromnu potrošnju goriva ističe i dobre vozne osobine obrtnom momentu od 240 Nm.

Benzinski 1,6-litarski motor s pogonom na dva točka dostupan je sa 6-stepenim ručnim mjenjačem, dok će Nissanov mjenjač Xtronic CVT, sa 6-stepenim ručnim načinom rada, biti dostupan na najskupljoj verziji s pogonom na sve točkove. Atmosferski 1,6-litarski benzinac moći će se kupiti s 5-stepenim ručnim mjenjačem ili unaprijeđenim Xtronicom CVT, a 1,5-litarski dizelaš sa 6-stepenim ručnim mjenjačem.

Opcije uređenja i opreme pratit će već poznate pakete Visia, Acenta i Tekna, a za vlasnike automobila koji žele još više personalizirati svoj Juke razvijena je bogata ponuda dodatne opreme. Standardna oprema na svim razinama obuhvata šest zračnih jastuka, ESP, klima uređaj i CD radio uređaj sa priključkom za MP3 player. (Paketi i razine opreme, kao i dodatna oprema mogu se razlikovati ovisno o zemlji.) Viši paketi opreme mogu sadržavati automatski klima uređaj, kameru za parkiranje unazad, sistem Nissan Connect koji objedinjuje satelitsku navigaciju i audio sistem, te novitet: Nissanov dinamički nadzorni sistem koji vozaču nudi mogućnost optimizacije dinamičkih funkcija automobila prema svojim željama. Uz doplatu su dostupni 17'' aluminijski naplatci i kožne presvlake.

Juke se nalazi u gornjem B segmentu tržišta, ali se ističe kao automobil koji nudi više od tradicionalnog malog hatchbacka. Radi se o rastućem segmentu, jer kupci sve više kupuju veliki broj različitih proizvoda od proizvođača koji stvaraju automobile izvan tradicionalnih ograničenja segmenta. Očekuje se da će segmenti A i B do 2011. zajedno činiti 33% udjela na evropskom tržištu, što je povećanje od 29,6% od 2007., dok će se udio segmenta C smanjiti s 27% na manje od 25%. Juke je različit od svih dosadašnjih Nissanovih automobila u segmentu, ali Qashqaijev uspjeh posebno znači da se kupcima sve više sviđa koncept malog crossovera.

Novi Nissan Juke na domaćem tržištu dostupan je od 29.000 KM. Za tu cijenu dobija se model pokretan 1.6 litarskim benzincem sa 117 KS i opremljen paketom opreme Visia, koji između ostalog nudi ABS, EBD, ESP, zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne jastuke i zavjesice, ručni klima uređaj, radio CD, putni kompjuter, servo upravljač podesiv po visini, električno podizanje svih stakala, 16-inčne čelične točkove, branike u boji vozila, električno podesive vanjske retrovizore i daljinsko centralno zaključavanje.

Osnovni dizelski Juke košta 35.000 KM, dok najskuplji Juke sa turbobenzincem, pogonom na sva četiri točka i paketom opreme Tekna Exclusive košta 48.800 KM

Vezani članci