Tehničke novosti
0

Mazda osvježila modele 3 i CX-30 za 2024. godinu

Klix.ba
Mazda je predstavila najnovija poboljšanja za Mazdu 3 i Mazdu CX-30, uključujući osvježene boje i ažuriranja sigurnosnih i infotainment sistema zahvaljujući čemu je inovativna i praktična tehnologija vozaču na dohvat ruke.

Mazda 3 i CX-30 za 2024. donose četiri poboljšana elementa aktivne sigurnosti koje rade u tandemu kako bi osigurale maksimalnu sigurnost – dodatak upozorenja o rastresenom vozaču (Distracted Driver Alert), poboljšano autonomno kočenje u nuždi u noćnim uslovima vožnje (Autonomous Emergency Braking AEB), poboljšanu tačnost sistema inteligentnog prilagođavanja brzine (Intelligent Speed Assist ISA) i poboljšanja prilagođavanja brzine u sistemu pomoći u vožnji pri gustom saobraćaju (Cruising & Traffic Support CTS).

Kod oba modela u izdanju za 2024. također su uključena važna ažuriranja kibernetičke sigurnosti za zaštitu od prijetnji IT-a. S ovim ažuriranjima, automobil je sada sigurniji nego ikada.

Filozofija usmjerena na čovjeka dodatno je naglašena poboljšanim ergonomskim ažuriranjima unutrašnjosti. Ta ažuriranja uključuju usavršeni infotainment zaslon i softver, zamjenu postojećih USB-A priključaka s USB-C priključcima i suptilne, ali vrlo učinkovite promjene rasporeda kontrola u kabini kako bi se optimizirala jednostavnost korištenja. Kontrolama na upravljaču također su suptilno izmijenjene boje, tamnija nijansa vozaču olakšava očitavanje tipki za savršenije iskustvo vožnje.

Mazda3 i Mazda CX-30 za 2024. mogu se tako pohvaliti najnovijim Mazda Connect infotainment osobinama i poboljšanom funkcionalnošću za pametni telefon. Navigacijske upute iz sistema Apple CarPlay i Android Auto sada se mogu prikazivati na aktivnom vozačkom zaslonu (Active Driving Displayu), prvom takve vrste za Mazdu. Ova osobina povećava sigurnost i praktičnost za vozače, omogućujući im da drže pogled na cesti dok primaju bitne informacije o navigaciji.

Sada su dostupne bežične verzije oba sistema Apple CarPlay i Android Auto što čini povezivanje telefona s automobilom lakšim nego prije. Kod oba modela sada je uključena podloga za bežično punjenje koja osigurava da uređaj ostane potpuno napunjen na dugim putovanjima bez potrebe za kablovima za punjenje.

Poboljšani centralni ekran od 10,25 inča omogućuje vozačima da lako vide informacije u stvarnom vremenu, a prikaz navigacijske karte je proširen zahvaljujući prozirnim okvirima ekrana.

Ažurirani navigacijski sistem sada ima funkciju online pretraživanja tačaka interesa, čineći rezultate pretraživanja tačnijim, relevantnijim i korisnijim. Poboljšanja također uključuju usavršavanje funkcije mapiranja izvan cesta koja zajedno s 3D žiroskopskim senzorom tačno izračunava položaj vozila, čak i u područjima gdje je GPS prijem loš.

Mazda 3 i Mazda CX-30 za 2024. godinu dostupne su u širokom spektru boja eksterijera, a potpuno nove boje su ceramic metallic i zircon sand koje su dodane postojećem izboru.

Vezani članci