Hibrid za širu publiku
0

FOTO+VIDEO / TEST: Toyota Auris HSD Sol

Elvir Zubović
U Toyoti su već na bezbroj načina dokazali i pokazali kako imaju veliko povjerenje ali i nade u svoju hibridnu tehnologiju. Uz brojne prednosti koje ona donosi, Toyota i Lexus otvoreno ciljaju na to da ponude sve modele sa kombinacijom električnog i motora SUS, a jedna od prekretnica svakako će biti Auris, koji je prvi kompaktni model na svijetu ponuđen u punom hibridnom izdanju.

Toyotin Auris sa standardnim motorima i opremom već je izvjestan period prisutan na tržištima širom svijeta, pa iako je zabilježio priličnu popularnost, ne može se poreći da Auris u ovom kratkom vremenu realno nije mogao stvoriti harizmu koja bi se uspješno nosila sa slavom Corolle, modela koji je jedan od najzaslužnijih za uspjeh Toyote.

U prilog mu ne ide posebno ni njegov imidž kojim, za razliku od konkurenata, igra na kartu klasičnijeg dizajna i smirenosti. Tako je u namjeri da Auris zaista ostane upisan zlatnim slovima u historiji ovog proizvođača, Toyota odlučila hrabro ponuditi prvi serijski hibridni kompaktni automobil.

Recept je Toyoti, u suštini, već bio vrlo poznat, pa je tako poznata elektromehanika iz proslavljenog Priusa sada našla mjesto i u konvencionalnijoj karoseriji Aurisa. Sa kombinovanom potrošnjom goriva koja je manja nego kod Priusa, rekordno niskom emisijom CO2 u klasi, ali i troškovima održavanja u rangu Yarisa sa 1,0 motorom, prednosti Aurisa HSD postaju jasne tek nakon dužeg druženja sa njim.

Poznat i suptilan izgled, uz diskretne nove detalje

Bez posebnog obraćanja pažnje na zaista mali broj novih detalja, vrlo je teško prepoznati hibridni Auris pored bilo kojeg drugog. Nakon redizajna cijele porodice, Auris izgleda nešto savremenije zahvaljujući novom obliku svjetala i odbojnika, čime je po automatizmu nasljedio i hibridni model. Ipak, Auris HSD se može pohvaliti sa nekoliko vizuelnih i diskretnih detalja, kojima nastoji pokazati svoju ekološki orijentisanu prirodu.

Pored pomodnih LED dnevnih svjetala, i suptilnih aerodinamičkih detalja poput spojlera na zadnjem dijelu, činjenica je da će za isticanje Aurisa HSD najbolje poslužiti bijela boja karoserije, koja asocira na njegovu "čistoću". Iako je uniformnost rijetko poželjna osobina, teško se oteti utisku kako bi se svaki hibridni Auris trebao prodavati isključivo u ovakvoj bijeloj boji.

Uz skladne naplatke od lake legure, koji svojim oblikom stvaraju minimalan otpor zraku, vizuelno iskustvo Aurisa postaje sasvim ugodno, a uz oznake da je riječ o hibridu posebnost mu daju i značke Toyote na predjem i zadnjem dijelu, koje su posebno obrađene za HSD, te daju utisak kao da lebde na plavom energetskom polju.

Kvalitetnija i tehnološka unutrašnjost

Baš kao i u slučaju vanjskoj izgleda, ni u unutrašnjosti hibridnog Aurisa ne treba očekivati nepoznato okruženje. Prije svega, kao benefiti prvog redizajna primjetni su znatno privlačniji i ugodniji detalji kao što je potpuno novi upravljač koji sada bolje izgleda, ali uz novi oblik i bolje "leži" u rukama.

Također, kritike na račun ugrađenih materijala su urodile plodom, pa je na velikim površinama koje su u direktnom kontaktu sa rukama, kao što su pretinci ispred suvozača, sada upotrebljena mekana obloga koja je značajno popravila ugođaj boravka u unutrašnjosti.

Naravno, hibridna tehnologija je uslovila i nekoliko izmjena u samim komandama za vožnju, pa je tako klasična ručica mjenjača ustupila mjesto minijaturnoj i futuristički oblikovanoj ručici za upravljanje bezstepenim CVT mjenjačem. Iako su funkcije iste kao i kod automatskih mjenjača, ova ručica oduševljava lakoćom upotrebe i brzinom kojom je moguće odabrati hod mjenjača.

Zbog dodatne funkcije koja povećava punjenje baterije, na ovoj ručici je ponestalo mjesta za "parking" položaj mjenjača, pa je za tu svrhu ponuđeno rješenje dodatnog prekidača pored ručice, koji možda i ne izgleda elegantno kao ostatak komandi, ali je svakako funkcionalan.

Također, ispod ručice mjenjača, lako je uočiti tri prekidača koji razotkrivaju prirodu ovakvog Aurisa. I pored potpune automatizacije sklopa benzinskog i električnog motora, dobro je znati da vozač bar na neki način može odabrati da se njegov Auris vozi u potpunosti kao električno vozilo, ili da svoju vožnju posveti ekološkim vrijednostima, ili na kraju da se prepusti grijehu dinamične i ekološki nepodobne vožnje kroz "power mode" funkciju.

Uz ove funkcije na centralnoj konzoli, Auris HSD se u unutrašnjosti ističe i posebnim instrumentima, koji putem displeja nude potpune informacije o radu hibridnog sistema, kao i o stanju baterije. Kuriozitet predstavlja i sistem bodovanja vožnje, pa će vas na kraju svake vožnje hibridni Auris pohvaliti i ocijeniti ako ste uspjeli u potpunosti iskoristiti ekološke potencijale hibridnog sklopa.

Ostatak unutrašnjosti jednako je ugodan i prostran kao i kod standardnog Aurisa, s tim da izuzetak predstavlja prtljažni prostor. Očekivano, veliku i moćnu bateriju sa 168 ćelija trebalo je negdje i smjestiti, te je zbog toga žrtvovan prtljažnik. Znatno manja zapremina, i visoko dno teško uspjeva nadoknaditi i dvostruko dno sa dodatnim pregradama, pa će se smanjenje sa 350 na 279 litara u prtljažniku zaista i osjetiti u svakodnevnoj upotrebljivosti.

Upravo ta svakodnevna upotrebljivost hibridne tehnologije naći će se pred pravim iskušenjem za vrijeme surovih zimskih mjeseci. Tokom našeg testa, hladni jutarnji startovi i vožnja na oko mins pet stepeni Celzijusa pokazali su se kao bitan faktor u ekonomičnosti, ali i samoj ugodnosti vožnje. Naime, na niskim temperaturama hibridni sklop će se više oslanjati na kapacitete benzinskog motora, zbog čega će potrošnja goriva osjetno porasti. Istovremeno, benzinski motor u Aurisu radi na Atkinsonovom principu koji je osmišljen za što bolju energetsku iskoristivost. U praksi to znači da će se putnici u hibridnom Aurisu prilično načekati dok iz ventilacije počne strujati iole topao zrak.

Spoj benzina i struje koji želi promijeniti svijet

Sam pogonski sklop hibridnog Aurisa i njegova koncepcija poznati su javnosti otprije, jer se već dokazao kao efikasno rješenje u Priusu. Stoga, možda bi logičnije bilo posmatrati Auris HSD kao i svaki drugi Auris, ili komapkt ove klase. Kada mu na taj način pristupimo, i osvrnemo se na vožnju i druženje sa njim, lako je utvrditi da će se u većini uslova Auris HSD ponašati kao da je otprilike pogonjen konvencionalnim dvolitrenim motorom.

S druge strane, pomalo je nepošteno nakon tolikog razvoja i sve prisutne tehnologije, jednostavno zanemariti činjenicu da je Auris ipak poseban i za sada jedinstven kompakt.

Tako je jednako nemoguće zanemariti i sam način na koji ovaj pogonskog sklop diktira tempo i ponašanje vozača, pa ćete za razliku od vožnje u ostalim automobilima u Aurisu podsvjesno početi nježnije i linearnije ubrzavati kako bi što više uživali u tihoj, ali i ekonomičnoj vožnji.

Upravo je tišina koju sa sobom donosi električni pogon jedna od najvećih vrlina Aurisa HSD. Elegancija kojom klizi kroz gradski saobraćaj bez ispuštanja CO2 vrlo brzo postaje zarazna, a nakon takve vožnje čak i moderni dizelaši djeluju vulgarno bučni. Ujedno, u gradskim uslovima vožnje Auris HSD pokazuje i najveće prednosti hibridnog pogona, pa je uz malo pažnje potrošnju goriva moguće održavati na prosjeku kojeg bi se postidio i neki mali dizelaš, dok se uz pametno korištenje resursa baterije može uživati i u potpuno električnom pogonu na brzinama do 50 km/h i u trajanju skromnih dva do tri kilometra.

U uslovima nešto konvencionalnije upotrebe, na otvorenoj cesti, hibridni Auris se jednako dobro snalazi. Skoro 140 KS kombinovane snage i dodatni obrtni moment iz elektromotora čine dobru i sasvim dovoljnu mjeru za ugodno brza putovanja, dok će najveća prepreka dinamičnijoj vožnji biti bezstepeni mjenjač kojem je prioritet ipak ušteda goriva, te koji ima priličnu zadršku u odnosu na papučicu gasa.

Opravdanje za kupovinu hibridnog automobila, pa tako i Aurisa HSD, nije tek puka ušteda u gorivu. Uz zaista jedinstven doživljaj vožnje, hibridni Auris čini svog vozača da se zaista osjeća posebnim, ili barem znatno posebnijim nego što bi se osjećao u nekom klasičnom kompaktu.

Visoka cijena i dalje čini hibride egzotikom na cestama

Kada bi hibride posmatrali kroz klasičnu prizmu kupovine automobila, teško bi bilo naći opravdanje kompaktu od oko 50 hiljada maraka koji će trošiti goriva kao nešto slabiji i gotovo dvostruko jeftiniji dizelski model. Ipak, hibridi predstavljaju mnogo više od te puke računice, s tim da imaju nesreću da u ovom dijelu svijeta ne postoji razumjevanje za njih, niti za kupce koji bi se za njih odlučili.

Izdašne porezne olakšice za ovako ekološki podobne automobile postoje u većini savremenog svijeta, te nakon toga i prag nabavke takvog automobila postaje znatno niži. Na žalost Auris, Prius i slični automobili u BiH još uvijek osuđeni na sudbinu egzotičnih automobila koje su spremni kupiti rijetki, iako smo se i sami na testu uvjerili da količina pažnje koju privlači "bešumni" hibrid nije ni izbliza srazmjerna sa skromnom količinom u kojoj će on biti i prodavan u BiH.

Iako zbog svog tihog načina rada ponekad podsjeća na transportna sredstva gradskog prevoza, Auris HSD je mnogo više od pukog "alata" za transport. Jedinstven osjećaj u vožnji, kao i utisak posebnosti i niski troškovi eksploatacije čine ga primamljivom kupovinom, čak i u sredini kao što je naša, gdje je uvijek bilo malo razumjevanja za ovako revolucionarne automobile.

Osnovni podaci testnog automobila: Toyota Auris HSD Sol Cijena osnovnog modela: 48.989 KM Cijena testnog modela do registracije: 53.507 KM

Benzinski motor: Atkinsonov princip, radna zapremina 1.798 ccm, snaga: 71 kW/97 KS, obrtni moment: 142 Nm pri 4.000 okr/min. Električni motor: Sinhroni, 60 kW, 207 Nm na 0 do 13.000 okr/min

Dimenzije: dužina 422 cm, širina 176 cm, visina 151,5 cm, međuosovinski razmak 260 cm. Zapremina prtljažnika: od 279 litara Masa praznog automobila: 1.350 kg

Performanse: Ubrzanje 0-100 km/h 11,4 s, najveća brzina: 180 km/h Potrošnja: Test - 6,4 l/100 km. Fabrička specifikacija - kombinovana vožnja 3,8 l/100 km. Emisija CO2: 89 grama po kilometru

Garancija: 3 godine odnosno 100.000 kilometara, u prvoj godini bez ograničenja kilometraže. Osam godina opšte garancije na hibridne sklopove.

Osnovna oprema Sol: Dvostepeni zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci, branici u boji vozila, bočne zračne zavjese naprijed i nazad, električno podesiva i preklopiva grijana asferična vanjska ogledala, zračni jastuk za koljena vozača, pokazivači smjera integrisani u vanjska ogledala, ABS, BA (Brake assistance), svjetla za maglu naprijed i nazad, VSC+ (Vehicle Stability Control+) sistem nadzora stabilnosti, tonirana stakla UV nepropusna, TRC (Traction Control) kontrola proklizavanja pogonskih točkova, EBD (Electronic Brakeforce Distribution) elektronska raspodjela kočne sile, elektronski prekid dovoda goriva pri sudaru, EV način rada (samo na električni pogon), bezstepeni automatski mjenjač, LED prednja dnevna svjetla, HAC pomoć pri uspinjanju uz strminu, elektronska blokada protiv pokretanja motora, središnje zaključavanje sa daljinskim upravljanjem, progresivni elektro-servo upravljač, WIL sistem za zaštitu vrata od trzaja pri sudaru, uvlačenje upravljača pri sudaru, automatski klima-uređaj, EDAM (Eco Drive Assist Monitor) indikator ekološke vožnje, upravljanje audio sistemom sa upravljača, upravljač presvučen kožom, Bluetooth® sistem bezručnog telefoniranja, brisači s podešavanjem intervala djelovanja, dvobojna unutrašnjost s aluminijskim detaljima, impulsno električno pokretanje prednjih i zadnjih stakala, elektrokromatsko unutrašnje ogledalo, sistem za samostalno otključavanje vozila Smart Entry, Optitron osvjetljenje instrumenata, unutrašnje ogledalo sa LCD ekranom za pomoć pri parkiranju, upravljač podesiv po visini i dubini, putni kompjuter, 17" aluminijski naplatci, radio CD MP3 s šest zvučnika i RDS-om, AUX i USB ulazi za vanjske audio uređaje, kamera nazad za pomoć pri vožnji unazad, zadnji krovni spojler, centralni pretinac kod vozača i suvozača, vozačevo sjedište podesivo po visini, brisači sa senzorom za kišu, parking senzori nazad, mikro filter protiv polena, senzor svjetla, pretinac za naočale u stropu vozila, tempomat s prilagodljivom graničnom brzinom.