S Mercedesom na Tenerifima - 1. dio
0

EKSKLUZIVNO / Vozili smo obnovljenu Mercedes-Benz C-Klasu

Tekst i fotografije: Dalibor Bošnjak
(Foto: D.Bošnjak/Sarajevo-x.com)
U vegetacijom bujnim i raznovrsnim krajolicima Tenerifa i na izazovnih 270 kilometara priobalnih i planinskih cesta imali smo ekskluzivnu priliku isprobati dva Mercedes-Benza koji imaju potpuno različitu namjenu i ciljnu grupu kupaca, ali istovremeno nose jednako velik značaj za njemačkog proizvođača.

Mercedes-Benz je za globalnu prezentaciju i prve probne vožnje osvježene C-Klase i potpuno novog roadstera SLK odabrao Tenerife kao najveći od sedam Kanarskih otoka, a koji se svojom raznovrsnošću i i potpuno različitim krajolicima južnog i sjevernog dijela otoka nametnuo kao idealna lokacija za upoznavanje sa dva ovako različita Mercedesa.

U prvom dijelu predstavljamo Vam utiske iz vožnje i upoznavanja sa osvježenom C-Klasom, koja i jeste zanimljivija sa aspekta šireg kruga kupaca i pristupačnosti, dok impresije o novom SLK donosimo nešto kasnije.

Mnoštvo vidljivih i nevidljivih poboljšanja

Dakle, nova C-Klasa je prvi model Mercedes-Benza koji je javnosti predstavljen pod novim sloganom "125! godina inovacije", a upravo tim sloganom njemački proizvođač želi istaći da iako je riječ o redizajniranom modelu on ipak donosi značajan broj novosti i inovacija u svoj konkurentan segment. Činjenica da je ova C-Klasa u odnosu na već prethodni model dobila preko 2.000 potpuno novih dijelova dovoljno govori o njenom temeljitom preuređivanju.

Tako su na Tenerifima sve verzije C-Klase koje smo isprobali bili opremljeni ECO start/stop sistemom kojeg su očito svi prepoznali kao neizbježan element za ekonomičniju i ekološki pogodniju vožnju. Tako iz Mercedesa ističu da im je upravo ovaj sistem u najvećoj mjeri omogućio da potrošnju nove C-Klase smanje do čak 31 odsto u odnosu na prethodni model. U prodaji će tako i dvije verzije C-Klase i u serijskoj opremi imati ovaj praktičan sistem koji gasi motor pri zaustavljanju u saobraćaju.

Raskošan izbor motora i nove tehnologije

Zavisno od tržišta, C-Klasa će sada biti ponuđena uz izbor do devet motora, s tim da su svi opremljeni savremenim sistemom direktnog ubrizgavanja goriva u cilindre. Naknadno smo AUTOline kao generalnog zastupnika za Daimler AG za Bosnu i Hercegovinu saznali da će i u Bosni i Hercegovini biti dostupno svih devet motora, gdje će osnovni model biti benzinski C180 BlueEfficiency sa 156 KS.

Na Tenerifima smo također po prvi put u modelima sa četverocilindarskim motorima mogli isprobati i dodatno dorađeni 7G-Tronic Plus automatski mjenjač sa sedam stepeni prenosa, a koji je pokazao isti nivo rafiniranosti kao i u sprezi sa snažnijim motorima.

Naravno, gotovo je nepristojno očekivati da novi model Mercedes-Benza sa sobom ne donese i neki novi sistem kativne i pasivne sigurnosti. Tako je sigurnost putnika nove C-Klase unaprijeđena uz sisteme Attention Assist za nadzor budnosti vozača i Distronic Plus za kontrolu razmaka sa vozilom ispred sa dodatnih deset novih sistema koji posao vozača čine manje stresnim i prije svega sigurnijim.

Udobnost i profinjenost i dalje kao prioriteti

Uz brojne tehničke novosti, na uredenim putevima između Južnog aerodroma na Tenerifima do glavnog grada Santa Cruz de Tenerife imali smo vremena primijetiti da je Mercedes kod obnovljene C-Klase dodatnu pažnju posvetio i kvaliteti boravka u automobilu, ali i voznim osobinama. Tako je i pored činjenice da je ukupna forma C-Klase poznata teško oteti se utisku da je riječ o potpuno novom i zaista precizno dorađenom automobilu.

Tako su osvježeni dizajn i ergonomija u unutrašnjosti, u kombinaciji sa bolje odabranim materijalima, dodatno istančali prepoznatljivi ugođaj luksuza i udobnosti. Naravno, ponuda prostora je i u limuzinskoj, ali i karavanskoj verziji, ostala ista, te je u već poznatim okvirima ove klase.

U vožnji je C-Klasa još jednom potvrdila zašto se i pored izuzetno snažne konkurencije već godinama ističe kao provjeren izbor za kupce koji traže ugodnu vožnju. Pored prometnih cesta oko glavnih gradova na Tenerifima, koje i najbolje odgovaraju uslovima prosječne eksploatacije ovakvog automobila, imali smo priliku C-Klasu provesti i preko zavojitih planinskih prevoja gdje do izražaja dolazi odličan kompromis udobnosti i sigurnog vođenja kroz oštre zavoje.

Nakon ukupno 210 kilometara vožnje po zaista različitim cestama, i u raznovrsnim uslovima korištenja, C-Klasa je i u ovom izdanju pokazala da se od svoje luksuznije, tačnije skuplje, modelske braće, razlikuje tek u dimenzijama. Također, iako vizuelno izmjene kod novog modela djeluju minimalne, u vožnji je itekako primjetan pomak u kvaliteti i ukupnoj dorađenosti, zahvaljujući čemu je i sam utisak cijele ponude C-Klase dostigao ugled više klase.

Najuspješniji i jedan od najpristupačnijih Mercedesa

Jasno, C-Klasa je Mercedesov najprodavaniji model, te u skladu s tim ima i veliku važnost za ovog proizvođača. O tome najbolje govore podaci da je aktuelna generacija C-Klase je od svog predstavljanja u martu 2007. godine do danas našla put do preko milion kupaca širom svijeta, dok je Mercedes-Benz ukupno od 1982. godine početno sa modelom 190 do danas u ovom segmentu prodao preko 8,5 miliona vozila.

C-klasa je i u Bosni i Hercegovini "udarni" model Mercedesa, te je uporedo sa svjetskom dinamičkom prezenatacijom na Tenerifima redizajnirani model postao dostupan za narudžbe i na našem tržištu. Zvaničnu nacionalnu premijeru C-Klasa će u Bosni i Hercegovini imati tokom sljedećeg mjeseca, a već sada su poznate i cijene za ovaj model, kao i za novi SLK.

Tako je najpristupačnija redizajnirana C-Klasa model C180 BlueEfficiency sa benzinskim motorom od 156 KS i 6-stepenim ručnim mjenjačem koji do registracije košta 54.469 KM, dok je najpovoljniji dizelski model C200 CDI BlueEfficiency sa sa 136 KS, a koji di registracije košta 55.951 KM. Trenutno najskuplji model u limuzinskoj verziji je C350 BlueEfficiency sa benzinskim V6 motorom od 306 KS i 4Matic pogonom na sve točkove koji do registracije košta 84.796 KM.

Također, istovremeno je dostupan i praktični T-Model sa prtljažnikom koji u osnovnoj postavci nudi zapreminu od 485 litara, a u verziji sa najslabijim benzinskim motorom do registracije košta 57.673 KM.