Izvrstan i na zalasku karijere
47

FOTO / TEST: Nissan Qashqai 2.0 Tekna 4WD

Piše: Elvir Zubović <br />Fotografije: Feđa Krvavac
Iako se već uveliko govori o novoj generaciji Qashqaija i planovima za njegovu proizvodnju, aktuelni model je i dalje u samom vrhu svog segmenta, kako po ponudi tako i po svojim kvalitetama. Vrijeme kao da ne može nauditi kvaliteti i vrijednostima Qashqaija, a sa snažnim benzinskim motorom i najboljim paketom opreme još jednom nam je pokazao svoju svestranost.

Sa Nissanom Qashqaijem smo već imali priliku družiti se, ali i uvjeriti se u uspješan koncept kojim je japanski proizvođač klasični kompakt kakav je bio Almera zamjenio svestranim i privlačnim crossoverom kao što je Qashqai.

Ovaj put smo imali priliku isprobati nešto manje razuman izbor, ali svakako poželjan i privlačan model. Uz raskošnu Tekna opremu koja Qashqai čini još privlačnijim, ugodno nas je iznenadila profinjenost benzinskog motora od 140 KS. Atmosferski benzinski motori polako postaju stvar zaborava pri kupovini savremenih porodičnih automobila, ali Nissanov izvrsni "dvolitraš" nas je itekako uvjerio da kupovina ovako pokretanih modela i dalje ima smisla.

Sam izgled i forma Qashqaija jesu jedan od nosilaca uspjeha ovog modela, te su postali poznati i opšteprihvaćeni u toj mjeri da predstavljaju i svojevrsnu referencu ove klase. Zanimljivo je da i pored činjenice kako će uskoro dobiti modernijeg nasljednika Qashqai izgleda vrlo moderno, dinamično, i što je najvažnije poželjno.

Sa par jednostavnih i ne pretjerano skupih dodataka kao na testnom modelu, poput upečatljive bijele boje, dominantnih 18-inčnih felgi sa poliranim krakovima i panoramskog krova, Qashqai postaje pravi mamac za poglede.

Tih, uglađen i snažan i prilično žedan Najviše pažnje na ovom Qashqaiju svakako nam je privukao izvrsni benzinski motor. Iako je već odavno poznat iz MR porodice, za čiji su razvoj snage udružili Nissan i Renault, ugodno nas je iznenadilo koliko po svojim osobinama odgovara ovakvom automobilu. Za Qashqai je ponuđena njegova prva verzija, MR20DE sa 140 KS, a koja je došla kao prva zamjena za Nissanov stari dvolitreni benzinac.

U vožnji smo prije svega bili zadovoljni izuzetno mirnim i tihim radom, što je uz odličnu zvučnu izolaciju i kvalitetnu završnu obradu bio i glavni razlog za iskustvo vožnje znatno skupljeg i prestižnijeg automobila.

Zahvaljujući promjenjivom upravljanju ventilima i skoro 200 Nm okretnog momenta Qashqai se sa ovim motorom vozi izuzetno elastično, te se jednako dobro snalazi u gradskim gužvama u nižem radnom području kao i pri bržem tempu. Vozačima koji inzistiraju na sportskim ugođajima nedostajati će reskiji zvuk, ali ne treba zaboraviti da je za ovakav automobil ipak mnogo važnije da je motor tih i uglađen u cijelom radnom području.

Jasno, iako je jedan od modernijih motora ove koncepcije, ne treba očekivati pretjeranu skromnost u potrošnji goriva. U gradskim uslovima teško smo prosjek potrošnje smanjivali ispod 11 litara, dok tek na otvorenoj cesti i pri umjerenijem tempu ona "pada" na oko osam litara na 100 kilometara. Jasno, kupcima koji Qashqai gledaju prije svega kao razumnu porodičnu kupovinu koja ne smije biti rastrošna u troškovima eksploatacije definitivno preporučujemo jedan od superštedljivih dCi-ja. Za one koji si ipak žele dati oduška i uživati u tišini, dvolitreni benzinac je jedini izbor.

S druge strane, ovaj benzinac će se svidjeti i "vječitim kontrašima", koji žele u stilu prkositi ekstremnoj ekspanziji "downsizinga" i sve manjim turbobenzincima, a zbog kojih će uskoro biti prilično nemoguće doći do ovakvog "starog" i dobrog "atmosferca".

Raskošna i ugodna unutrašnjost prkosi zubu vremena Iako nas je sa Tekna paketom opreme Qashqai dočekao u najraskošnijem izdanju, već pri prvom kontaktu bilo je jasno da smo na poznatom terenu. U poređenju sa modernijim konkurentima Qashqai unutra djeluje pomalo zastarjelo, pogotvo u dijelu pod dimenzionirane centralne konzole, ali i ovaj put nismo imali posebnih zamjerki na njegovu ergonomiju i izradu.

Kao i prije, ponuda prostora ali i završna obrada izgledali su nam nadprosječno. Prtljažnik od 410 litara i dalje je u očekivanjima klase, dok dodatni panoramski krov sa UV zaštitom čini da putnički prostor izgleda još prostranije. Pored posebnog ugođaja kojeg donosi stakleni krov, Nissan treba pohvaliti i zbog odlično izvedenog mehanizma roletne za panoramski otvor. Pored toga što se vrlo brzo sklapa i rasklapa, za razliku od nekih konkurenata iz klizača i ostatka mehanizma nema neželjenih zvukova, što potvrđuje da kvalitetna završna obrada kod Nissana ne prestaje na dijelovima koji su na dohvat ruke.

Za audiofile Nissan je ponudio i izvrsno Bose ozvučenje, koje se odlično uklapa u luksuzno okruženje. Izuzetno čist i jasan zvuk iz snažnih zvučnika jedino je neznatno narušen upravo panoramskim krovom, od kojeg se zvuk neugodno "odbija" stvarajući utisak slušanja muzike u metalnoj kutiji. Za bolji zvučni ugođaj preporučljivo je ipak navući "roletnu" panoramskog krova.

Također, u unutrašnjosti nam se suvišnim učinila i kožna obloga sjedišta, pogotovo jer se sjećamo kako je ugodna i kvalitetna platnena obloga bila na Qashqaiju kojeg smo prethodno vozili. Kod izbora kože Nissan je ipak bio primoran malo prištedjeti, pa su tako sjedišta obložena u vrlo glatku kožu za koju nismo sigurni da će se nakon izvjesnog vremena početi neugledno sjajiti i habati. Definitivno je bolje uštedjeti novac za ovu doplatu, ili odabrati nešto korisnije.

Dinamika kompakta uz dovoljnu svestranost Nissan je, kako smo već pisali, Qashqaijem napravio jedan od najboljih crossovera prije svega zahvaljujući odličnom ovjesu. Iako nudi visinu koja omogućava bolju preglednost ali i bolju prohodnost na lošijim putevima, Qashqai pri dinamičnoj vožnji ne zaostaje za klasičnim kompaktima, čakštaviše mnoge će i nadmašiti kada se vozač navikne na povišenu poziciju.

U slučaju ovog Qashqaija utisak dinamičnog automobila bio je dodatno izražen. Razlog za to su veliki 18-inčni točkovi sa hvaljenim Continentalkama PremiumContact zbog kojih je japanski crossover bio još sigurniji na "nogama", a ne treba zaboraviti ni prednosti koje sa sobom nosi lagan i slažan aluminijumski motor u "nosu" automobila.

Iako je lagan na prednjoj osovini, podupravljanje će se javiti u izuzetno oštrim zavojima, ali se može djelimično anulirati odličnim pogonom na sve točkove, pogotovo na mokroj cesti. Iako će se ovaj elektronski kontrolisan pogon na sve točkove bez problema izboriti i sa offroaderskim izazovima, ipak je Qashqai najmanje terenac. Kruto podešen ovjes izvan asfalta ne odgovara ni putnicima, a ni savladavanju terenskih prepreka, te će najviše primjene 4WD pogon imati u težim vremenskim uslovima, ali na uređenim cestama.

Također, dugo smo imali dilemu da li treba Qashqai ipak preporučiti samo sa prednjim pogonom, čime postaje još dostupniji, a zadržava prohodnost zbog visoke podnice. Zaključili smo ipak, da je prava šteta ne doplatiti neke tri hiljade maraka i u potpunosti uživati u raznovrsnosti ovog automobila, pogotovo jer kupcima Qashqaija takva doplata ne bi trebala predstavljati presudnu stavku u kupovini.

Među najpametnijim kupovinama, unutar i izvan klase Bez obzira da li govorimo o akcijskom modelu koji sa osnovnom ali prilično kompletnom opremom i skromnim 1,6-litarskim benzincem od 117 KS košta tek 33 hiljade maraka, ili o primjerku poput testnog koji je imao gotovo sve opcije na sebi koje Nissan nudi u doplatama za Qashqai, japanski crossover ostaje uvjerljivi "best buy". Iako je u zenitu svoje tržišne karijere, Qashqai je i dalje jednako atraktivan, a raznovrsna ponuda opreme, motora i pogona čini da i kupci koji nikada nisu razmatrali kupovinu SUV-a ili crossovera počnu okretati glavu za ovim neobičnim "karavanom".

S druge strane, Nissan je upravo sa ovim testnim modelom pokazao kako Qashqai ne mora nužno biti "socijalni" model sa slabim motorom i skromnom opremom. Za one koji žele prestiž i dobre performanse Qashqai može i to na dostojan način ponuditi. Sa cijenom od nešto preko 55 hiljada maraka i takvi kupci će znati cijeniti dobru ponudu kada je vide.

Nissan Qashqai iz drugog ugla by Elmir Tozo:

U novembru punim 41 godinu, iza sebe imam 23 godine vozačkog staža, u automobilskom novinarstvu sam od 1998. godine... Ne, ne pravim „curriculum vitae“. Zapravo želim da kažem: bilo je automobila, raznih automobila, i kada sam pomislio da me više ništa ne može posebno iznenaditi, stigao je profinjeno redizajniran Qashqai.

Odavno se nisam prijatnije iznenadio automobilom koji je (u slobodnijem prevodu) tek zgodna trendovska izvedenica automobila donje-srednje klase. Oduševljenje bi se u najkraćem moglo definisati kroz nekoliko riječi: prostran, udoban, ugodan, tih. Zapravo, nestvarno tih! Jedini zvuk koji se registruje u vožnji (ako imate dobar sluh) je daleki zvuk širokih guma na podlozi i to je sve. Buke nema čak ni makadamu! Dio zasluge za ugodnu tišinu svakako pripada i radu uglađenog dvolitarskog benzinskog motora (by Nissan) koji, u kombinaciji sa izvrsno proračunatom 6-stepenom mjenjačkom kutijom, ne gubi „dah“ i kada se vozi u višem stepenu prenosa nego što bi trebalo.

Ostaje „ekonomsko“ pitanje oko potrošnje goriva koja, uz težinu (koncept) automobila i opcioni pogon na sva četiri točka, teško da može biti pretjerano uzorna. Kad smo već kod pogona na sva četiri točka: vrijedi ga doplatiti! Qashqai ne želi biti ni Defender ni Impreza, čini se da će se (uz odličan klirens i adekvatne gume) u raznim cestovnim i vremenskim (ne)uslovima odlično snalaziti i bez 4WD, ali podupravljanje se može neutralizovati samo kada se snaga na podlogu prenosi preko obje osovine. Uz solidno ukroćeno naginjanje karoserije, vozač tada može smatrati da vozi natprosječno upravljiv moderan auto donje-srednje klase, uz bonus preglednog pogleda na svijet s visine.

Bez namjere da budem sugestivan, ako bih kupovao auto ovog tipa Qashqai bi bio moj prvi izbor, jer mi se čini da najbolje objedinjuje sve što inače mogu ponuditi njegovi konkurenti. Da, zbog svega što nudi, oprostio bih mu izvjesnu neuglađenost ovjesa na oštrim poprečnim neravninama, hod ručice mjenjača (koji je, nažalost, više „francuski“ nego „japanski“) i svjetla koja u lijevim zavojima ostavljaju previše nepokrivenih površina.

Osnovni podaci testnog automobila: Nissan Qashqai 2.0 Tekna 4WD Cijena osnovnog benzinskog modela: 32.400 KM Cijena testnog modela do registracije: 55.400 KM Motor: Zapremina 1.997 ccm, snaga: 104 kW/140 KS, obrtni moment: 196 Nm pri 4.800 okr/min Dimenzije: dužina 4315 mm, širina 1783 mm, visina 1606 mm, međuosovinski razmak 2631 mm. Zapremina prtljažnika: 410 litara Masa: 1.356 kg Performanse: Ubrzanje 0-100 km/h 10,1 s, najveća brzina: 195 km/h Potrošnja: test 10,3 / gradska 10,4 / otvoreno 6,3 / mješovita 7,8 l/100 km

Osnovna oprema Tekna: ABS i EBD, ESP, zračni jastuk za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci i zračne zavjese, aktivni nasloni za glavu, blokada paljenja motora, servo upravljač podesiv po visini i dubini, daljinsko centralno zaključavanje, aluminijumski naplaci prečnika 18 inča, svjetla za maglu, električno pokretana, grijana i preklopiva vanjska ogledala, dvozonski automatski klima uređaj, kožom presvučeni upravljač i ručica mjenjača, hlađeni pretinac za rukavice, putni računar, vozačevo sjedište podesivo po visini, tempomat i limitator brzine, nasloni za ruke na zadnjoj klupi i između prednjih sjedišta, senzori za kišu i svjetlo uz automatsko aktiviranje brisača i svjetala, zadnji senzori za parkiranje, pogon na sve točkove sa elektronskom kontrolom, Bose audio sistem, 7 zvučnika, aluminijumske papučice, panoramski sunčani krov s UV zaštitom, ksenon svjetla, zatamnjena zadnja stakla, automatski podesiva prednja svjetla, pranje prednjih svjetala, krovni nosači, inteligentni ključ, grijana kožna sjedala.

Vezani članci