Odlična ideja, ali ne i realizacija
0

FOTO / TEST: Peugeot 508 2.0 HDI Allure

Piše: E. T.
(Foto: E. Puzić/Sarajevo-x.com)
Peugeot je napravio model 508 s namjerom da bezbolno pokrije dvije ozbiljne automobilske klase: srednju i gornju-srednju. Na prvi pogled učinilo nam se da su u tome uspjeli, ali kasnije smo shvatili da 508, ipak, nije toliko dobar da bi se ravnopravno mogao nositi sa reprezentativnim automobilima gornje-srednje klase. Za pun pogodak u tom segmentu šefovi u Peugeotu trebali bi razmisliti o nekom novom ''broju'', kojim bi na pravi način zamijenili neuspješni ''dinosaurus'' 607. Do tada, Peugeot 508 je osjetno veći, bolji i poželjniji od svog klasnog prethodnika, Peugeota 407.

Jedan za dva? Može, ako pomislimo na hibridne bicikle. Međutim, u svijetu automobila ne znamo mnogo ozbiljnih proizvođača automobila koji su posezali za varijantom da s jednim automobilom jednako uspješno nastupe u dvije klase. U ovim teškim finansijskim vremenima ideja iz Peugeota uopšte nije loša, ako smo dovoljno pristojni da ih ne nazivamo škrticama, ali postavlja se pitanje koliko će na sve to blagonaklono gledati kupci koji su spremni izdvojiti novac za auto gornje-srednje klase. Pri tome treba jasno razgraničiti ustaljenu klasnu pripadnost od onoga što se zove automobilom koji svojim karakteristikama prilično dobro odgovara na raznovrsne zadatke koji se pred njega postavljaju. Recimo, Škoda Octavia Scout jedan je od odličnih primjeraka višenamjenskog vozila, ali ona u svemu tome niti želi, niti može biti Audi Allroad.

Dakle, bez obzira na karoserijsku varijantu, Peugeot 508 prije svega treba posmatrati kao logičan i poželjan nastavak priče koju je, da ne idemo previše daleko, svojevremeno započeo Peugeot 405. U tim okvirima, Peugeot 508 trebao bi ostvariti solidne prodajne rezultate, pri čemu prije svega mislimo na francusko tržište i naklonost ostalih zapadnoevropskih kupaca koji, iz ovih ili onih razloga, preferiraju francuske automobile. U svakom slučaju, slažemo se s odlukom menadžmenta Peugeota da ''ocvali'' model 607, koji je predstavljen prije 12 godina, konačno pošalje u fabrički muzej.

Vratimo se našem novom ''igraču'' u klasi gdje danas nastupa nekolicina pravih zvijezda. Bez dileme, vizuelno najupečatljiviji (tačnije najuspješniji) vanjski dio automobila odnosi se na njegovu prvu trećinu. Čuli su se komentari kako je Peugeot, na neki svoj način, kopirao konture koje već izvjesno vrijeme koriste u Audiju. Ne možemo se složiti s tim, iz prostog razloga što se nama ''lice'' ovog automobila, posebno ako čučnemo ispred njega, čini mnogo više italijanskim (recimo Maserati) nego njemačkim, što je odlično za Peugeot. Uz odluku da ćemo im oprostiti natpis Peugeot u vrhu ukusno dizajnirane maske hladnjaka, koji se čini apsolutno suvišnim, posljednja trećina automobila (uz izostavljanje varijante SW) nije nam se pretjerano dopala. Simpatičan je integrisani spojler koji viri iz poklopca prtljažnika. Nije loša ni hromirana lajsna koja razbija monotoniju lima, ali sve skupa se čini nedovršenim, monotonim, bez karaktera i uzbuđenja kojim zrači prednji dio automobila. Za utjehu, nekolicinu današnjih automobila slične veličine muče isti problemi. Nemamo bolje objašnjenje od onoga da su dizajneri, kako su se stvari bližile kraju, ostali bez inspiracije.

Osjetno bolju situaciju zatekli smo u unutrašnjosti. Vrhunski dizajniran putnički prostor upotpunjen je veoma kvalitetnim materijalima i dobro odabranim bojama. Uz zavidan nivo ergonomije, unutrašnjost Peugeota 508 može se svrstati među najbolje što se u ovom trenutku nudi uz automobile srednje klase. Međutim, putnici na zadnjim sjedištima (posebno iza visokog vozača) u području oko nogu nemaju onoliko prostora koliko se očekuje od automobila prave više-srednje klase. U ovom slučaju, suštinski problem ne predstavlja smještaj koljena, ali problem nastaje sa smještajem stopala. Razlog više da se duboko naklonimo ekipi koja stoji iza Hyundaija i40, jer u njemu putnici na zadnjem sjedištu mogu uživati u raskošnoj ponudi prostora koja se može dobiti u automobilima više, skoro pa i visoke klase.

Uz paket opreme Allure možda smo očekivali i nekoliko elemenata za koje nije potrebna doplata, ali u Peugeotu misle drugačije. Automatika u službi čovjeka je super zamisao, ali u ovom slučaju zna i da nervira. Zašto? Zato što automatsko deaktiviranje parkirne kočnice, kao i automatsko prebacivanje sa kratkih na duga svjetla (i obrnuto), kao i aktiviranje tekućine za pranje vjetrobrana, sve kasni! U čemu je onda poenta takvih pomagala? Svaki prosječan vozač reagovao bi brže, na sopstveno zadovoljstvo.

Na drugoj strani, Francuzi su se maksimalno potrudili oko audio-sistema (JBL) pa, ako ste spremni doplatiti opciju koja uz spomenutu ''muziku'' uključuje i navigaciju i ''head-up'' display, u perfektno izolovanoj putničkoj kabini možete uživati u istinskom hi-fi zvuku iz optimalno raspoređenih zvučnika. Uz muziku ili bez nje, zadovoljstvo je voziti ovaj automobil noću, jer izvanredna bi-xenon svjetla s adaptivnim dugim snopovima (opet uz doplatu) vjerno prate smjer prednjih točkova, čime se u zavojima nepokrivene površine faktički u potpunosti anuliraju.

Da, dobra su i sjedišta. Ovo je i dalje francuski automobil! Jesu li mogla biti bolja? Jesu, ali za takva, gdje se sjedeća površina može produžiti, treba doplatiti, ili odmah kupiti 508 GT. Za sjedišta koja stižu uz opremu Allurea suštinska zamjerka odnosi se na nemogućnost podešavanja nagiba prednjeg dijela sjedeće površine, čime bi se vozaču omogućilo bolje podupiranje nogu iznad koljena. Uh, kako to samo dobro rade u Volvu!

U odnosu na 407, sve je pohvalno pojednostavljeno, pa vozač sada ispred sebe ima osjetno ergonomičniji cockpit. Na poveći volan s vremenom se navikne, što se ne može reći za ozbiljan nedostatak pretinaca za sitnice. Njih ovdje, jednostavno, nema.

Uz začuđujuću činjenicu da se 508 u ovom trenutku može dobiti sa samo jednim benzinskim motorom sa dvije različite specifikacije, gdje se u najboljem slučaju može dobiti 156 KS (što je još jedan razlog zbog kojeg 508 nije dorastao ravnopravnom učešću u klubu ''gornja-srednja''), testni primjerak pokretao je dvolitarski HDI, jači od dva ponuđena. Uz odličan motor (i Peugeot na Le Mansu vozi dizele) auto vozi sasvim dobro, troši zadivljujuće skromno, osigurava raskošnu autonomiju i čini se optimalnim izborom. Istina, na otvorenoj cesti nismo uspjeli ostvariti obećanih 3,9 litara na 100 kilometara, ali smo natprosječno brzo putovali sa manje od pet litara. Kome nije dovoljno da do 100 km/h stiže za malo više od 9 sekundi, da na autocestama bez napora putuje skoro 230 km/h, tu je i snažniji 2,2-litarski HDI. I dalje mislimo da je, uz ukupnu filozofiju ovog automobila, dizelskih 163 KS i 340 Nm pri 2.000 okretaja u minuti sasvim dovoljno za sve situacije. Ako preferirate brzo prebacivanje iz jednog u drugi stepen prijenosa, onda trebate znati da se 6-stepeni ručni mjenjač ne može smatrati posebno dobrim partnerom. Skoro da postaje suvišno spominjati dug i relativno precizan rad ručice mjenjača i popratne zvukove, stvari kojih se PSA, eto, nema namjeru odreći u skorije vrijeme. 508 je veći, luksuzniji i lakši od 407, ali pomaka u vezi sa ''šaltanjem'' faktički nema.

Iako 17-inčne gume na testnom automobilu (Michelin Primacy HP) ne spadaju među najbolje koje se danas mogu staviti na brz i težak auto, ''osmica'' je pokazala zavidan nivo upravljivosti, čak i u uslovima koji su daleko od optimalnih za velike automobile. ESP je ovdje prilično nezaposlen. Automobil je veoma dugo potpuno neutralan, a kada se na kraju pokažu prvi znakovi podupravljanja, ESP stvari odradi tiho i meko pa imate osjećaj da vas u željenu putanju vraća neka nevidljiva i vrlo nježna ruka. Ako na sve dodamo i minimalno lateralno naginjanje karoserije (što su u Hyundaiju zaboravili!), nema nikakvih prepreka zbog kojih se ovim automobilom ne bi putovalo veoma sigurno i ugodno. Njegova mirnoća na brzim cestama apsolutno je fascinantna.

Priča nije nova. Kažu da se u Francuskoj već odavno zna gdje je ko. Peugeote kupuje dobro situirana klijentela, rođački Citroëni rezervisani su za mlađe kupce koji su na najboljem putu da postanu dobro situirani, dok Renault ostaje u domenu radničke klase. Onda je sasvim logično da Peugeoti budu najskuplji i najbolji. Poštujemo nastojanja vlasnika PSA grupacije da Peugeot i dalje ostane francuska ''krema'', ali, kad smo već kod francuskih automobila, moramo spomenuti Citroën C5 koji, nominalno, nastupa u istoj klasi. Opremljen identičnim grupacijskim motorom i sličnim nivoom opreme, u ovom trenutku, košta manje od ovog Peugeota. Da, uz C5 stiže i posljednja varijanta vrhunskog aktivnog ovjesa. Osjetno jeftinija je i odlično opremljena ''radnička'' Renault Laguna sa 175 dizelskih KS. I eto teme za razmišljanje. Nama se u svakom slučaju čini da će Peugeot 508, barem kada se radi o našem tržištu i njegovim navikama, publici biti mnogo zanimljiviji kao polovan nego kao nov. Ostaje nam da čekamo prolazak recesije i novi Peugeot više klase.

Osnovni podaci o testnom automobilu: Peugeot 508 2.0 HDI Allure

Cijena osnovnog dizelskog modela: 40.876 KM Cijena testnog modela: 57.105 KM

Motor: dizelski, smješten naprijed poprečno, 4-cilindrični, 4-taktni, četiri ventila po cilindru, turbo-punjač, međuhladnjak, ''common-rail'' ubrizgavanje goriva. Radna zapremina 1.997 ccm. Maksimalna snaga 120 kW/163 KS pri 3.750 okr/min. Maksimalni okretni moment 340 Nm pri 2.000 okr/min.

Performanse i potrošnja goriva: Ubrzanje od 0 do 100 km/h – 9,6 s. Maksimalna brzina - 226 km/h. Potrošnja na testu – 6,4 l/100 km. Deklarisana potrošnja goriva u gradu 6,7 l/100 km, na otvorenoj cesti 3,9 l/100 km, kombinovano 4,9 l/100 km.

Dimenzije: Dužina – 4.792 mm. Širina – 1.853 mm. Visina – 1.456 mm. Međuosovinski razmak – 2.817 mm. Krug okretanja – 11,6 m. Prtljažnik – 545 litara. Težina praznog automobila – 1.675 kg.

Serijska oprema paketa Allure: ESP + ARF perfo + ''hill assist'', regulator brzine sa limitatorom, tempomat, farovi sa halogenim svjetlima, elektro-retrovizori sa grijačima, svjetla za maglu sa funkcijom paljenja prilikom skretanja, automatsko paljenje svjetala i brisača, 17-inčne aluminijske felge Style 05 + aluminijski 17-inčni rezervni točak, elektropreklopivi retrovizori, zadnja klupa djeljiva u omjeru 1/3 - 2/3, zračni jastuci prednji + bočni + zavjesice + senzori za nevezane sigurnosne pojaseve, električni podizači prednjih i zadnjih stakala (sekvencijalni za vozača), radio CD MP3 RD5 + 6 zvučnika + USB utičnica i AUX, električno podešavanje lumbalnog dijela vozačevog sjedišta (u 4 pravca), električno sigurnosno zaključavanje vrata (zaštita djece), dvozonski automatski klima-uređaj, elektrohromatsko unutrašnje ogledalo, dodatna utičnica 12V ispod centralnog prednjeg naslona za ruku + dodatna utičnica 12V u drugom redu sjedišta, zaštitnik od sunca sa svjetlom, elektronska parkirna kočnica, otključavanje i pokretanje vozila bez ključa (keyless open-go), polukožna sjedišta sa grijanjem prednjih sjedišta, hromirani rubovi prednjih i zadnjih bočnih stakala, prednje i zadnje patosnice, volan presvučen kožom višeg kvaliteta, unutrašnje LED osvjetljenje, bluetooth handsfree, zadnji parking senzori.

Dodatna oprema na testiranom vozilu: alarmni uređaj, prednji i zadnji parking senzori + MPD Sistem za mjerenje raspoloživog prostora za parkiranje + elektropreklopivi vanjski retrovizori + paljenje farova prilikom otključavanja (welcome lights), direkcioni bi-xenon farovi + LED dnevna svjetla + pranje farova + automatsko paljenje dugih svjetala (Smartbeam sistem) za vozilo opremljeno električnom parkirnom kočnicom, WIP navigacija + bluetooth handsfree + ''head up'' display + JBL Hi Fi audiosistem, metalik boja.

Garancije: 4 godine ili 100.000 kilometara na vozilo, 12 godina na prohrđavanje karoserije.