Auto testovi
59

Testirali smo XEV YoYo: Električni supermini koji ima savršenog smisla

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Električni automobili već odavno su postali svakodnevica, ali ipak još uvijek čekaju na masovniju kupovinu i upotrebu, pogotovo na našem tržištu. Ovaj put smo vozili električni supermini kojeg ne brinu uobičajeni problemi velikih "strujića" i koji nam je pokazao kako ovaj format i namjena automobila itekako imaju smisla u električnom izdanju.

Kada bismo svi kupovali sve stvari, ne samo automobile, u skladu sa stvarnom potrebom i načinom korištenja sigurno bi ulice bile manje zakrčene velikim automobilima u kojima se uglavnom vozi po jedna osoba. Tu ne govorimo samo o skromnosti i odricanju od bespotrebnog luksuza nego najviše o praktičnosti, a u razvijenim gradovima i društvima ta potreba je davno prepoznata.

Sa ubrzanim razvojem i širenjem tehnologije električnih pogona urbani mikroautomobili koji savršeno ispunjavaju sve potrebe života u prenatrpanim gradovima dobili su novu dimenziju poželjnosti i praktičnosti. Naime, kako imaju u suštini u jednu namjenu za ovakve automobile nije bitno zamarati se velikim dometima, raskošnom ponudom prostora ili hrpom tehnologije i vozačkih asistenata. Recept je jednostavan, pa za dobar i poželjan urbani mikroautomobil trebate dovoljno prostora za dvije osobe, manji prtljažnik, klima uređaj i performanse koje omogućavaju elastičnu vožnju do 80 km/h. Kada tome dodate nulte emisije i niske troškove vožnje zbog električnog pogona, onda je jasno da su struja i ovi automobili savršen spoj.

Kada se sretnu Italija i Kina

Ovaj recept postaje sve više poželjan, što pokazuje i Stellantis sa Citroenom AMI i Opel sa Rocks-e, a donekle i Dacia sa nešto većim i luksuznijim Springom. Ipak, kako su električni automobili rezultirali dolaskom i novih "igrača" bilo je pitanje trenutka kada će i u ovom segmentu doći novo ime.

XEV je započeo kao start-up kompanija bazirana u Hong Kongu, ali sa dizajnerskim sjedištem u Torinu, te tako nudi zanimljiv spoj stila i dizajna iz Italije sa tehnologijom iz Kine. U Torinu je XEV Yoyo i dizajniran, te predstavljen 2020. godine, na sajmu automobila, a proizvodi se u savremenom pogonu u Šangaju gdje laganu ali čvrstu čeličnu karoseriju upotpunjuju plastičnim panelima karoserije koji se djelimično izražuju na 3D printeru i nude zanimljive opcije personalizacije i originalnosti.

Savršene proporcije za gradske gužve

Rezultat dobrog dizajna je vrlo kompaktan gradski supermini dužine svega 2,5 metra i jednake visine i širine od 1,5 metara. Uz međuosovinski razmak od 1,68 metara ovo je uvjerljivo najmanji auto kojeg smo imali na testu, pa je razumljivo da se na prvi pogled zapitate ko uopšte može stati u ovako mali auto. Ipak, koncept automobila kao što je Smart ForTwo dokazao je upotrebljivost i praktičnost, a Yoyo ima gotovo identične dimenzije kao prva generacija Smarta.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Već otvaranjem velikih i vrlo laganih vrata otkriva se neočekivano prostrana i prozračna kabina za vozača i suvozača. Zahvaljujući velikim vratima i visokoj liniji krova u kabinu se ulazi vrlo lagano što je svakako veliki plus za urbani auto u koji ćete dnevno ući i izaći bezbroj puta. Velike staklene površine upotpunjene panoramskim staklenim krovom čine da boravak u XEV-u Yoyo zaista nije klaustrofobičan, a jednostavan dizajn komandi i minimalističko okruženje ničim ne narušavaju prostor za noge.

Sjedišta su također dovoljno udobna, mada će krupnijim i višim vozačima vjerovatno nedostajati nešto potpore u leđnom ali i sjedećem dijelu. Također, tu do izražaja dolaze realne mogućnosti prostora, pa je i podesivost sjedišta donekle ograničena u slučaju da vam treba više prostora za noge. Ipak, za većinu vozača XEV Yoyo je moguće dovoljno ugodno podesiti za vožnju, a najbolje od svega je preglednost i okretnost koju nudi svojim dimenzijama. Prvi put kada smo se okrenuli nazad pri parkiranju ostali smo zatečeni blizinom zadnjeg vjetrobrana, a u svakom parkiranju imali smo više nego dovoljno mjesta. Jednostavno i pored gradskih minija iz A segmenta XEV Yoyo je znatno kompaktniji i okretniji tako da je praktično nemoguće naći neko mjesto za njegovo parkiranje.

XEV Yoyo nije samo praktičan pri parkiranju, naprotiv, u vožnji gradskim ulicama i uskim mahalama u Starom gradu nudi ono što skoro nijedan auto ne može. Rasterećenost i manjak stresa zbog saznanja da i uz najveći saobraćajni "čep" Yoyo uvijek ima mjesta da se provuče pored minibusa na Vratniku ili nekog nepravilno parkiranog automobila u nepreglednoj uličici značajan su benefit u vrijeme kada tempo života i sveopšta užurbanost donose samo dodatnu nervozu. Kada upadnete u najveću moguću gužvu XEV Yoyo otkriva vam svoje prave prednosti i smisao ovog formata. Uz komfor i tišinu električnog pogona i jedinstvenu okretnost sigurni smo da je vožnja u gradu njime barem dvostruko manje stresna u odnosu na vožnju klasičnog gradskog kompakta A ili B segmenta.

Tajna je u odmjerenosti

Za ovaj format i namjenu automobila važno je ne pretjerivati u bilo čemu, kako u samim dimenzijama, tako i u tehnologiji. Tako je besmisleno u ovakav auto "gurati" previše snažan elektromotor i velike baterije. Osim što mu ne trebaju dodatno bi podigli težinu ali i cijenu, te bi time vrlo brzo izgubio smisao.

Naime pored samih proporcija i masa je vrlo važna za auto ove namjene, a kad smo kod toga, u nekim zemljama se XEV Yoyo, baš kao i Citroen AMI i ostali, ne smatra autom nego teškim četverotočkašem kojeg je moguće voziti sa B1 vozačkom dozvolom. Naši propisi još uvijek to ne omogućavaju, ali sa masom od nekih 500-tinjak kilograma bez vozača XEV Yoyo i tu pomjera granice. Zahvaljujući maloj masi potrošnja energije je vrlo umjerena, a ovjes je manje opterećen i auto je generalno okretniji i dinamičniji.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Sličan recept umjerenosti primijenjen je i u unutrašnjosti. Sa elementima koji se izrađuju na 3D printeru Yoyo je vrlo jednostavan, gotovo spartanski, ali opet ima sve što je potrebno. Tu je i klima uređaj, i ekran za instrumente i infotainment, ali i centralna konzola kojoj je dovoljan tek kružni prekidač sa odabir smjera kretanja i dva prekidača za bočna stakla. Detalji poput kožnih trakica na vratima umjesto ručki su vrlo šarmantni i retro, a neki ultra sportski auti ovo će vam staviti na listu doplata.

Vozi se kao veliki, skoro

Ovakav minimalistički pristup donosi bojazan da se XEV ne vozi kao moderan auto, ali i to su uspjeli. Naravno u okviru potreba i očekivanja za ovakav auto. Elektromotor od maksimalnih 20 KS pogoni zadnje točkove, pa iako to zuči kao vrlo skromna snaga, zahvaljujući samoj prirodi električnog pogona i maksimalnom obrtnom momentu dostupnom odmah u kombinaciji sa malom težinom XEV Yoyo vrlo uvjerljivo ubrzava u gradskim gužvama. XEV čak obećava i maksimalnu brzinu od 90 km/h, koju smo i dostigli, ali ipak najugodnije se osjeća na brzinama do 60-70 km/h.

Sa gumama širine 155 mm XEV Yoyo je dovoljno stabilan i siguran u vožnji, te iako smo ga isprobali i van grada, ipak je u svom elementu u gradskim uslovima vožnje. Tu mu pomaže i nisko težište zahvaljujući nisko postavljenim baterijskim modulima. Naravno, ne može sve biti savršeno, pa je zvučna i toplotna izolacija ipak na nivou na kojem to nismo navikli kod modernih automobila.

Ono što je možda najvažnije kod malog električnog automobila je njegov domet, a mi smo sa punom baterijom kapaciteta tek 10,3 kWh sa lakoćom prelazili do 150 kilometara. Za gradsku upotrebu to je više nego dovoljno, a vjerovatno može i malo više od toga s obzirom na niske temperature tokom testa.

Rješenje za brzo punjenje - zamjena baterije za 3 minute

Drugo važno pitanje za svaki električni auto, pa i ovaj, je brzina punjenja. Tu je XEV opet drugačiji i originalan, pa kako je riječ o maloj i laganoj bateriji od svega 72 kilograma ponudio je mogućnost da bateriju jednostavno izvadite iz automobila i zamijenite je drugom, već ranije napunjenom. Taj cijeli proces je vrlo jednostavan i traje svega tri minute. Kada bi ovakvo rješenje bilo primjenjivo na veći broj automobila i kada bi stanice sa spremnim baterijama bile dostupnije priča o problemima sa punjenjem i čekanjem vrlo brzo bi nestala.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Naravno, XEV Yoyo možete puniti i kao svaki drugi električni auto, a u tom slučaju vam treba neka 4 sata da je napunite od 30% do 100% na konektoru IEC 62196 Type 2.

Ukupno gledano, XEV Yoyo je sve samo ne običan gradski auto i nudi zaista mnogo toga novog i drugačijeg. Ako ste spremni izaći iz ustaljenih okvira i birati auto prema namjeni i stvarnoj potrebi onda je činjenica da će ovakav auto biti idealan za veliki broj vozača koji gube živce i novce u gradskim gužvama. Osim niskih troškova vožnje, XEV Yoyo je i najpristupačniji električni auto na našem tržištu, pa za malo manje od 30 hiljada maraka, ili malo manje od 20 hiljada maraka ako ugrabite poticaje Vlade FBiH pri kupovini električnih automobila, svakako daje razlog da se zamislite.

  • Osnovni podaci o testnom automobilu: XEV YoYo

  • Cijena osnovnog modela: 29.990 KM

  • Cijena testnog modela: 19.990 KM - sa uključenim poticajima FBiH

  • Dimenzije: dužina - 2530 mm, širina - 1500 mm, visina - 1560 mm, međuosovinsko rastojanje - 1680 mm, širina traga točkova - 1320 mm, minimalni razmak od tla - 150 mm

  • Težine: masa praznog vozila (bez baterije) - od 450 kg, masa vozila sa baterijama - 522 kg, maksimalna dozvoljena težina do 850 kg.

  • Ovjes i gume : dimenzije guma - 155/60 R14, veličina točkova - 15x5J 4x100 ET40

  • Motor: sinhroni elektromotor sa trajnim magnetom, snaga motora: nazivna 7,5 kW / 15 kW maksimalna.

  • Vrsta pogona - motor smješten nazad poprečno, pogon na zadnje točkove

  • Tip baterije - litijum-željezo-fosfat LiFePO4, prizmatične ćelije, vatrootporne. Kapacitet pogonske baterije: 10,3 kWh. Napon pogonske baterije: 72 V (radni napon). Sistem hlađenja baterije - zračno hlađenje. Tip punjača baterije - kućno punjenje: Evropski standardni utikač. Stanica za punjenje: IEC 62196 Tip 2 konektor Vrijeme punjenja: <4 sata (od 30% do 100% SOC).