Optimiziran za stazu
32

Manthey-Racing predstavio dorađen i olakšan Porsche 911 GT3 Touring

E. L.
U njemačkoj kompaniji Manthey-Racing koja već godinama usko sarađuje s Porscheom iznova su pokazali da za još bolje performanse Porscheovih modela nije obavezno povećanje snage motora.

Sadašnji i budući vlasnici aktuelnog Porschea 911 GT3 Touring koji se opremom i detaljima nameće kao udobnija alternativa u odnosu na standardni 911 GT3 i GT3 RS sada mogu računati na opcioni paket dorada koje "potpisuje" Manthey-Racing s kojima je Touring optimiziran za eventualno korištenje na zatvorenim kružnim stazama.

U kompaniji čije je sjedište u blizini čuvene njemačke staze Nürburgring za GT3 Touring pripremili su višestruko podesiv ovjes, kapacitetnije kočnice/kočne pločice i olakšane felge s centralnom maticom za pričvršćivanje koje su u odnosu na standardne felge lakše za 7,25 kilograma.

S karbonskim elementima s kojima je prilagođena aerodinamika karoserije i podnice u MR-u su uvjereni da će za stazu optimiziran GT3 Touring, čiji 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor (510 KS) nije modificiran, imati još bolje prijanjanje u zavojima, što će se na kraju odraziti na bolje vrijeme kruga na bilo kojoj stazi.

Da su u pravu pokazali su prošle godine s modelom 718 Cayman GT4 RS koji je nakon sličnih modifikacija na stazi Nürburgring Nordschleife bio brži za više od šest sekundi po krugu u odnosu na standardni GT4 RS.