Doprinos inicijativi
54

ASA Osiguranje podržalo otkrivanje spomenika velikanu bh. košarke Mirzi Delibašiću

Renomirani bh. osiguravatelj je podržao manifestaciju na kojoj je otkrivena statua Mirze Delibašića u neposrednoj blizini sportske dvorane koja nosi njegovo ime i u kojoj je proveo veliki dio svog života.

"Iskreno me obradovao poziv iz ASA Osiguranja, našeg osiguravajećeg društva koji su se samoinicijativno javili sa željom da daju svoj doprinos ovoj inicijativi i podrže ovaj projekat. Drago mi je da su prepoznali one vrijednosti iza kojih je moj otac stajao i pokazali volju da podrže ovaj projekat za koji vjerujemo da će unaprijediti ukupnu sliku Sarajeva i Bosne i Hercegovine", rekao je Danko Delibašić, sin najvećeg bh. sportiste svih vremena i predsjednik Udruženja "Mirza Delibašić".

Inicijativa za spomenik Mirzi Delibašiću je došla od strane Općine Centar Sarajevo koja je raspisala međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika ovom velikanu bosanskohercegovačke košarke. Nakon što je okončan Međunarodni javni poziv u Općini Centar je predstavljen pobjednički rad skulptora Adisa Lukača.

"ASA Osiguranje kao jedan od lidera na tržištu i najprepoznatljivije domaće osiguravajuće društvo već dugi niz godina kroz različite modele podrške ulaže u sport naše države. Podrškom ovom projektu želimo dati hommage sportskom duhu i sportskoj tradiciji koju baštini grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina a čije je utjelovljenje možemo slobodno reći bio čovjek koji je postavio Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na sportsku mapu Evrope i svijeta, Mirza Delibašić. Stoga nam je veliko zadovoljstvo i čast biti dio ove priče koja slavi istinske vrijednosti timske igre, zalaganja, strasti i izvrsnosti, takmičarkog duha i međusobne podrške - vrijednosti koje mi dijelimo u ASA Osiguranju", naveo je direktor filijale Sarajevo ASA Osiguranja, Admir Bukva.