biznis
0

Počela eksploatacija u novom otkopnom polju jame Seoce

ZEDA
Rudari Kaknja počeli su eksploataciju uglja u novom otkopnom polju dužine 800 metara, gdje će se ugalj otkopavati širokočelnom metodom i samohodnom mehanizovanom podgradom, koja je remontirana vlastitim sredstvima. Proizvodnja na ovom širokočelnom kapacitetu počela je sedam dana prije roka i u narednih 18 mjeseci će biti proizvedeno 400 hiljada tona uglja.

"Ovo je vlastita investicija u proizvodnju uglja vrijedna više od pet stotina hiljada maraka. Istovremeno smo dobro planirali i u vrijeme remonta opreme izvršili pripremu i zamjenu gume na glavnom izvoznom trakastom transporteru ukupne dužine 1600 metara, što je investicija Elektroprivrede BiH. Nakon četiri sedmice remonta postorojenja u Pogonu Haljinići proizvodni rad počinje punim kapacitetom", kazao je direktor Mirsad Jašarspahić.

Plan proizvodnje uglja Pogona Haljinići, u okviru kojeg se nalazi jama Seoce, za ovu godinu je 360 hiljada tona. Novo široko čelo će dati znatan doprinos u realizaciji, čak i mogućem prebacivanju fizičkog obima proizvodnje u ovoj godini, jer su u dosadašnjem periodu rudari Haljinića iskopali oko 300 hiljada tona uglja.

"Do kraja godine sa novog širokog čela očekujemo proizvodnju oko 60 hiljada tona uglja, što će biti dovoljno za ispunjavanje plana", riječi su upravnika Nijaza Đokića.

Ponovna proizvodnja u jami Seoci kakanjskog Rudnika uspjeh je i stručnjaka pogona "Održavanje", koji su demontirali, remontovali i ponovo ugradili kompleksnu i tešku opremu koju čini 78 hidrauličnih sekcija, transporter za ugalj i otkopna mašina. Oni su remontovali i za ponovnu upotrebu osposobili više od 300 različitih hidrauličnih stupaca i cilindara, a najzahtjevniji remont je obavljen na otkopnoj mašini koja upravo zahvaljujući umješnosti ovih radnika besprijekorno radi više od 30 godina.