Svjedočio na sudu u Londonu
0

Abramovič poslovnu karijeru počeo prodajući igračke

Sarajevo-x.com
Roman Abramovič
Roman Abramovič
Vlasnik Nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič opisao je u ponedjeljak kako je izgradio carstvo vrijedno nekoliko milijardi eura, uprkos tome što je napustio školu sa 16 godina i počeo prodavati plastične igračke.

Dajući iskaz u Visokom sudu u Londonu Abramovič je rekao sudiji kako su potpuno neutemeljeni navodi da je on izdao ruskog poslovnog partnera.

Abramoviča (45) je tužio prognani ruski oligarh Boris Berezovsky (65), tražeći odštetu od nekoliko milijardi dolara. Vlasnik Chelseaja svoju odbranu je započeo ističući kako je napustio školu sa 16 godina i počeo svoju poslovnu karijeru prodajući plastične igračke, a potom je otišao na služenje vojnog roka i studirao pravo.

Berezovsky optužuje Abramoviča da ga je, koristeći se prijetnjama i zastrašivanjem, natjerao da proda akcije naftne kompanije Sibneft po najnižoj mogućoj cijeni i traži odštetu veću od pet miliona dolara. U tužbi navodi kršenje povjerenja i ugovora.

Međutim, Abramovič je danas rekao kako Berezovskom ne duguje ništa ni po zakonu ni moralno.

"Berezovsky je već dobio značajan iznos novca od mene i ne vjerujem da ima ikakvog osnova da dobije još novca, po zakonu ili moralno", rekao je Abramovič. Precizirao je kako je Berezovskom platio više od milion eura za njegove usluge koje mu je davao kao "politički kum", ali i istakao da nisu bili poslovni partneri. Sudu je također dato na znanje da je Berezovsky pobjegao iz Rusije krajem 2000. i da se nikad nije vratio, nakon "nesuglasica" s tadašnjim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Prvo je otputovao u Francusku, a zatim se nastanio u Engleskoj.

Suđenje je ušlo u petu sedmicu, a Abramovič će svjedočiti nekoliko dana.