Ovog ljeta kreću Talgo vozovi
0

Od Sarajeva do Ploča za manje od dva sata

Sarajevo-x.com
Foto: Željeznice FBiH
Foto: Željeznice FBiH
Putnici u BiH će imati priliku da isprobaju prvu garnituru Talgo vozova već u ljetnoj sezoni ove godine, i to na relaciji od Sarajeva do Ploča. Putovanje će sada trajati manje od dva sata, rečeno je za Sarajevo-x.com iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

Od sredine decembra ove godine biće uvedena i linija prema Zagrebu i Beogradu, a put će trajati četiri i po sata, dok će u Budimpeštu putnici stići za manje od sedam sati. Novina je da će se karte moći rezervisati i putem interneta.

Talgo su savremeni vozovi koji omogućavaju visok komfor. Jedna od stvari su udobna sjedišta koja podsjećaju na ona ugrađena u avionima za interkontinentalne letove, a putnici će u vozu imati priliku gledati TV, te koristiti internet. Voz ima i posebna odjeljenja za invalide, a noćni vozovi i tuš-kabinu u spavaćim kolima.

Jedna garnitura je sastavljena od devet vagona od čega su dvije trećine drugog, a jedna trećina prvog razreda. Planirano je da se u red vožnje uvrsti pet dnevnih i četiri noćne garniture za saobraćaj prema Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Pločama, Budimpešti i dalje ka evropskim metropolama.

Iz Željeznica FBiH kažu da će druga garnitura vozova stići u novembru ove godine, dok će preostalih sedam garnitura stići u 2011. godini. Ugovor potpisan u 2005. godini, za nabavku devet garnitura nagibnih Talgo vozova, vrijedan je 67 miliona eura.