Zapošljavanje 400 bh. radnika
0

Potpisan ugovor o izgradnji 23,9 miliona eura vrijedne dionice koridora 5-C

FENA
Direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, Hamed Ramić, direktor firme "Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i predstavnik BH Konzorcija, te Asim Nanić, direktor firme ŽGP d.d. Sarajevo, potpisali su danas Ugovor za izgradnju autoceste na trasi koridora 5-C, dionica Kakanj - Drivuša, poddionica Gorica - Drivuša.

Predmet Ugovora je izgradnja punog profila autoceste na trasi koridora 5-C, između naselja Drivuša i Gorica, u općini Zenica, a dionica autoceste počinje petljom Drivuša i završava se neposredno prije ulaska u tunel Vijenac.

U sklopu realizacije projekta bit će izgrađena i tri mosta. Vrijednost Ugovora iznosi 23.996.710,84 eura, a BH Konzorcij čine kompanije: Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, GP Put d.d. Sarajevo, ŽGP d.d. Sarajevo i Hidrogradnja d.d. Sarajevo.

"Čestitke domaćim izvođačima koji su ovaj put kao sami nastupili na tenderu i pobijedili. Ulazimo u novu fazu, gdje možemo reći da ćemo osposobiti domaće kompanije i izrađivati referencu da ne ostanu samo u granicama BiH, nego da nastupe i na inostranim tržištima, izjavio je nakon potpisivanja ugovora federalni premijer Mustafa Mujezinović.

Direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, rekao je da su stvoreni svi preduvjeti da se u drugoj polovini oktobra nađu na terenu i da izgradnja počne.

"Ove godine smo uspjeli obezbijediti gotovo 250 miliona KM investicija u izgradnju autoceste. Sad već možemo reći da imamo autocestu, 37 km, imamo u gradnji 16 km i vrlo brzo ćemo imati 53 km, tako da ćemo početi razmišljati o poslovima upravljanja, sigurnosti, videonadzora“, rekao je Trhulj, dodajući da je u narednoj godini plan otvaranje osam novih gradilišta i da je finansijska konstrukcija osigurana.

Predstavnik BH Konzorcija Asim Nanić rekao je da je za bh. operativu ovo značajan posao.

"Zaposlit ćemo oko 400 radnika, a još najmanje toliko će biti zaposleno podizvođača, a indirektno ćemo zaposliti najmanje duplo više radnika. Za ovaj projekt koristit ćemo 85 posto materijala proizvedenog u našim firmama“, rekao je Nanić.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, članovi Vlade ZDK, te načelnici općina Zenica, Kakanj i drugi zvaničnici.