Regionalno istraživanje
0

Građani BiH najduže nezaposleni, a najrjeđe traže posao

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživanje o regionalnom tržištu rada, u kojem je učestvovalo 2.015 posjetilaca Virtualnog dana karijera i znanja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, pokazalo je da su zaposleni u BiH osjetili ekonomsku krizu, ali manje od onih iz Hrvatske i Srbije.

Sudeći prema odgovorima ispitanika, izgleda da su poslodavci u BiH najmanje otpuštali, budući da je 21% ispitanika iz BiH odgovorilo da je posljedica krize otpuštanje radnika, dok je 46% iz Hrvatske i 39% iz Srbije odgovorilo isto.

Ispitanici iz sve tri zemlje najčešće su davali odgovor da se uticaj krize na kompaniju ispoljio smanjenjem plata ili rezanjem budžeta pojedinih odjela. Prema rezultatima istraživanja, Bosanci i Hercegovci se najmanje boje da će izgubiti radno mjesto – njih 37%, dok taj postotak u Hrvatskoj iznosi 50%, a u Srbiji 39%.

U BiH idealan vlasnik kompanije je država, a bh. ispitanici najmanje su zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa. U poređenju sa sudionicima iz Hrvatske i Srbije, međuljudski odnosi na radnom mjestu (40%) i priznanje za obavljen rad (29%) je ono što je najbitnije zapolsenicima iz BiH, dok su u odnosu na ispitane iz druge dvije države, najmanje birali novac (17%) i dinamičnost posla (11%).

Bh. ispitanici najduže su nezaposleni i smatraju da se posao dobija isključivo preko "veze". Kao razlog nezaposlenosti ispitani iz BiH su najviše navodili da nisu našli posao nakon školovanja – njih 49%, a najmanje zbog toga što su dali ili dobili otkaz.

Prema rezulatatim istraživanja, ispitanici iz BiH su najduže nezaposleni. Od šest mjeseci do dvije godine nezaposleno je 48% ispitanih (Hrvatska – 47%, Srbija – 45%). Tri do pet godina dužina je nezaposlenosti 13% bh. ispitanika (Hrvatska – 2%, Srbija – 7%). Čak 6% ispitanika iz BiH je nezaposleno više od deset godina.

Iako su Bosanci i Hercegovci najduže nezaposleni, čini se da su oni i najmanje aktivni u traženju posla kada poredimo odgovore ispitanika iz tri zemlje. Čak 11% bh. ispitanika tvrdi da nikada nisu aplicirali na konkurs za posao (Hrvatska – 5%, Srbija – 4%), a najviše njih se prijavilo na 11 do 30 konkursa (28%). Međutim, kada se uporedi tržište rada ove tri zemlje, može se zaključiti da Hrvatska i Srbija imaju više otvorenih radnih mjesta, a s druge strane, u istraživanju se došlo do podatka da Bosanci i Hercegovci traže posao u struci više nego ispitanici iz druge dvije zemlje (BiH – 44%, Hrvatska - 28%, Srbija – 40%).

Ovo navodi na mogućnost da bh. ispitanici rjeđe apliciraju za poslove zbog nepostojanja otvorenih konkursa u njihovoj struci. Sudionici istraživanja iz BiH, više od sudionika iz Hrvatske i Srbije, smatraju da se posao dobija isključivo putem veze (BiH – 80%, Hrvatska – 69%, Srbija – 65%), a najviše bi voljeli raditi za državnu kompaniju/instituciju (51% - BiH, 24% - Hrvatska, 32% - Srbije). Većina bh. ispitanika ima jasnu predodžbu o budućem zanimanju i karijera im je jako važna.

Ispitanici iz BiH koji se još školuju imaju najlošija očekivanja o pronalasku posla nakon školovanja. Najviše ih smatra da će im trebati godinu dana i više za dobijanje posla – njih 31%. (Hrvatska - 20% ispitanih, Srbija - 19%). Međutim, bh. ispitanici imaju najjasnije predožbe o svom budućem zanimanju. Njih 49% odgovorilo da tačno znaju šta žele raditi (Hrvatska – 35%, Srbija – 33%). Također, bh. ispitanicima karijera je jako važna, više nego ispitanicima iz ostalih zemalja (BiH – 46%, Hrvatska – 31%, Srbija – 36%)