Pismo iz Mostara
0

Alarmantno upozorenje zbog prijetnje kolapsom u Aluminiju

FENA
V.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica i predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Samir Anić uputili su predsjedniku i dopredsjednicima Vlade FBiH, federalnim ministarstvima energetike, rudarstva i industrije, MUP-a, prometa i veza, te Upravi Željeznica FBiH saopćenje pod nazivom: "Alarmantno upozorenje zbog prijetnje kolapsom u Aluminiju".

U saopćenju se navodi kako je nerazumno ponašanje organizatora obustave rada strojovođa u FBiH ovoga puta uspjelo u potpunosti zaustaviti pogon Anoda i dovesti u pitanje cjelokupan rad Aluminija Mostar.

"Beskompromisno tražimo konkretnu i žurnu reakciju, ovo stanje za nas znači neizvjesno iščekivanje vikenda s kojim ćemo potrošiti ukupne zalihe smole, petrolkoksa i glinice, bez kojih aluminij prestaje s radom. Premda na desetke hiljada eura dnevno bacamo u vjetar zbog brodova s našim sirovinama koji stoje u Luci Ploče, to nam je sada zanemarivo i spominjati u odnosu na katastrofu koja nas čeka ukoliko Vlada FBiH i vlast u cjelini zanemare svoju dužnost i obaveze i ne prekinu protuzakonitu blokadu rada Željeznica", navodi se u saopćenju.

Također, pojašnjeno je kako Zakon jasno propisuje odredbe o ponašanju u slučaju štrajka, kako zaposlenici Željeznica FBiH ne smiju svojim radnjama ugroziti opstanak drugog poslovnog subjekta.

Iz Aluminija d.d. Mostar su zatražili od Vlade FBiH žurno razbijanje blokade i omogućavanje prometovanja vlakovima za Aluminij kako bi to poduzeće dobilo prijeko potrebnu sirovinu bez koje, kako se navodi, 900 radnika već za vikend ostaje bez posla.