Sud vratio "Sarabon" vlasniku
0

FOTO+VIDEO / Bivši radnici podnose tužbe: Nemamo više šta izgubiti

Video: Jasenko Korjenić
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Asim Vlajčić, predstavnik bivših radnika - povjerilaca Tvornice čokolade i kandita "Sarabon", danas je potvrdio da je bivši vlasnik te tvornice Vahidin Čomor dobio sudsko rješenje u kojem se ističe da su mu Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona nezakonito oduzeli imovinu, jednostrano raskidajući kupoprodajni ugovor.

"Znači, sve aktivnosti koje smo mi vodili od 2007. kada smo poslani na biro rada do danas bile su uzaludne, svi su nas odbijali jer se nije znalo ko je titular, ali sad se zna i najkasnije u naredna dva dana mi ćemo, posredstvom svog advokata, uputiti tužbu Sudu protiv Vlade KS-a i Agencije za privatizaciju, jer oni su prouzrokovali štetu, a tužit ćemo i Čomora za osam plaća koje nam je ostao dužan", rekao je Vlajčić tokom okupljanja nekoliko desetina radnika ispred kruga fabrike da bi još jednom iskazali nezadovoljstvo zbog uništenja ove jedine tvornice čokolade u BiH.

On je istaknuo da je u te četiri godine, kada je trajao stečaj, kompletna pokretna imovina "Sarabona" prodata, da bi ulaskom drugog stečajnog upravnika bila proglašena i likvidacija firme. Sva tehnologija, kako ističe Vlajčić, prodata je u RS, FBiH, Srbiju, a čak ima indicija da su dvije dobre mašine završile i u Parizu. Međutim, radnici od toga ništa nisu vidjeli.

"Mi nemamo više šta izgubiti. Ostali smo bez posla i mnogi radnici traže da se tuži i Odbor povjerilaca, jer naš stečajni upravnik je svaki dan trošio hiljadu KM štiteći nekoga. Potraživanja 218 radnika su u prosjeku 25 hiljada KM", dodao je Vlajčić.

Kazao je da je Čomor pozvao radnike da mu se pridruže u tužbi za nadoknadu više od pet miliona KM štete protiv Agencije za privatizaciju, Vlade KS-a i Odbora povjerilaca "Sarabona".

"Čomor je rekao da će podnijeti tužbu jer je Odbor povjerilaca prodao imovinu firme u postupku stečaja, ne sačekavši odluku suda na njegovu žalbu na raskid ugovora. Međutim, mi ćemo podnijeti našu tužbu jer smo ostali bez posla kada je otvoren stečaj i zbog obmane", dodao je Vlajčić.