EPBiH i BH-Gas
0

Dogovorena isporuka gasa, u Kaknju odsad toplije

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Direktori Elektroprivrede BiH i BH-Gasa Amer Jerlagić i Almir Bečarević danas su potpisali predinvesticioni ugovor između JP Elektroprivrede BiH i BH-Gasa o godišnjoj isporuci 170.000.000 metara kubnih prirodnog gasa za rad CCGT postrojenja koji EPBiH planira izgraditi u okviru Termoelektrane "Kakanj".

Riječ je o bloku instalirane snage 100 MW u čiju će izgradnju Elektroprivreda BiH uložiti do 120 miliona eura, a trebao bi da bude pušten u pogon 2017.

Po Jerlagićevim riječima, ovaj projekt za EPBiH znači povećanje energetske efikasnosti, a omogućit će i snabdijevanje toplotnom energijom Kaknja i još nekih gradova.

Direktor BH-Gasa kazao je da će godišnja vrijednost isporučenog prirodnog gasa za CCGT iznositi oko 80 miliona dolara te da je ovo projekt kojim se nastavljaju aktivnosti na snabdijevanju velikih potrošača.

Također, Bečarević je rekao da prirodnog gasa u BiH za ovakve projekte ima dovoljno i da su procjene Svjetske banke da će BiH do 2017. trošiti od 600 miliona do milijardu kubika prirodnog gasa godišnje.