Dobre vijesti
0

Narodni i polubijeli hljeb jeftiniji za 10 posto

Sarajevo-x.com
Hitnim pozajmljivanjem pšenice sarajevskom Klasu u naredna tri do tri i po mjeseca Kanton Sarajevo će biti snabdjeven osnovnim tipovima hljeba, a cijena narodnog i polubijelog hljeba mora biti snižena za 10 posto, odlučeno je danas na sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada je obavezala Direkciju za robne rezerve Kantona Sarajevo da urgentno pozajmi 1.000 tona pšenice Klasu d.d. Sarajevo i 3.500 tona pšenice koje će biti ustupljene Direkciji za robne rezerve KS od strane Federalne direkcije za robne rezerve do 18. februara 2011. godine.

Sa ovom pozajmicom od 4.500 tona pšenice, Kanton Sarajevo će biti snabdjeven osnovnim tipovima hljeba za naredna tri do tri i po mjeseca. Sa proizvođačima hljeba će se regulisati obaveza za zadržavanje postojećih cijena svih vrsta hljeba, s tim da cijene osnovnih vrsta hljeba, narodni ili polubijeli hljeb, u periodu korištenja rezervi pšenice, moraju biti smanjene za 10 posto. Ugovorom sa proizvođačem regulisat će se obaveza da se pozajmljene količine pšenice vrate Direkciji robnih rezervi KS najkasnije do 25. decembra 2011. godine.

Na ovaj potez Vlada Kantona se odlučila jer je veoma ograničena ponuda pšenice na tržištu i zbog vremenskih katastrofa koje su se dogodile prošle godine širom svijeta. Sve to je dovelo do značajnog rasta cijena pšenice na svim svjetskim berzama. To je onemogućilo proizvođače hljeba da iz svojih tekućih prihoda nabave dovoljne količine pšenice.

Potpisivanje ugovora se očekuje sljedeće sedmice, čime će odmah biti omogućena proizvodnja hljeba po sniženoj cijeni, saopćeno je iz Pres-ureda Kantona Sarajevo.