Amer Bukvić, direktor BBI-a
0

"Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija"

Razgovarao: Adis Karadža
U Sarajevu će se od 6. do 8. aprila održati Drugi Sarajevo Business Forum (SBF) u organizaciji Bosnia Bank International (BBI) i Islamic Development Bank (IDB). Sa direktorom BBI-a i organizatorom Amerom Bukvićem razgovarali smo o predstojećem Sarajevo Business Forumu i njegovim gostima, Sarajevu kao regionalnom univerzitetskom centru, potencijalima, perspektivama, paraleli sa Dubaijem i mnogim drugim zanimljivim temama...
Amer Bukvić, direktor BBI (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Amer Bukvić, direktor BBI (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Kako teku pripreme za Drugi Sarajevo Business Forum?

Ono što je sigurno je da je puno veći interes investitora nego za Prvi Sarajevo Business Forum. Mi držimo da je prvi bio vrlo uspješan, ali prema dosadašnjim najavama dolazaka investitora, investicijskih kuća, banaka, privatnih investitora, SBF će biti u puno većem obimu nego što je bio prošle godine.

Da li je to u skladu sa Vašim očekivanjima?

S obzirom da je kriza, iznenađeni smo ovakvim odazivom. Ono što je interesantno je da ove biznis investicijske forume ne organizujemo samo mi u BiH. Lično sam radio na organizaciji investicijskog foruma u Albaniji, Rumunija u martu priprema svoj forum, ali je i pored toga naš daleko posjećeniji od njihovih, iako smo dosta malo tržište. Sudeći prema imenima ljudi sa istoka i sa zapada, koji su se najavili, mislim da govorimo o izuzetno spektakularnom i uspješnom događaju s obzirom na finansijsku krizu.

Evo spominjete sličan događaj i u Rumuniji. Šta to investitore privlači u našu zemlji i zbog čega smo mi privlačniji investitorima od te iste Rumunije?

Bosna i Hercegovina ima svoju posebnost u odnosu na druge zemlje. Kada je posmatrate sa istoka, mi imamo puno prednosti nad jednom Rumunijom. Kada gledate sa zapada, sama činjenica da istok dolazi ovdje puno više ohrabruje zapad, jer znaju da je ovo dugoročno interesantna privredna destinacija. Sarajevo ima najjači miks istoka i zapada, taj svoj šmek i privlačan je za investitore sa obje strane, što će SBF ove godine i pokazati.

Poslovna klima u Bosni i Hercegovini nije najpovoljnija i šta je potrebno uraditi kako bi se stvari promijenile nabolje?

To je dugoročni proces. Mi stvaramo ambijent za investicije, pokušavamo napraviti ambijent gdje će se BiH spominjati po mogućnostima ulaganja u biznis, po dobrim trgovinskim šansama za cijeli jugoistočni region, ali se to ne može uraditi u jednoj godini, ne može se uraditi ni u dvije godine. To je proces koji traje i nakon toga dolazi rezultat.

Kada su Malezija ili Dubai počinjali sa svojom ekspanzijom i oni su imali interesantan početak. Danas Kuala Lumpur i Dubai imaju takvu infrastrukturu da ih teško može dostići bili ko u tom dijelu svijeta. Kada su oni kretali na svoj put, to je bilo isto kao što mi krećemo danas. Kada je emir Dubija pokrenuo gradnju prvog nebodera, svi su se smijali i pitali kome treba zgrada u Dubaiju, a pogledajte šta danas imaju i šta su postali.

Može li Sarajevo biti balkanski Dubai?

Mislim da imamo puno veći potencijal od Dubaija. Oni imaju geografsku prednost, jer se nalaze u blizini Indije i centar su jednog dijela svijeta, ali isto tako i mi imamo klimatske prednosti nad njima, imamo prelijepu zemlju, tu je i blizina Evrope koja je veliko tržište. Imamo i mi svoje prednosti samo je potrebno imati viziju. Morate imati jasnu sliku šta trebate postići i kada se krene na taj put nema odustajanja. Mislim da BiH ima izuzetno dobru perspektivu, ali treba da riješi sve zakonske okvire, da riješi sve prepreke koje imamo.

Sa kakvim se preprekama suočavaju privrednici i investitori u našoj zemlji?

Mi smo za prošli SBF pripremili knjigu prepreka za investitore. Mi smo svakom faktoru, političaru, političkoj stranki, ministarstvu poslali listu prijedloga o tome šta treba promijeniti.

Kakva je bila njihova reakcija?

Mislim da odnos mora biti konstruktivan. Nećemo nikoga napadati, u ovoj zemlji je najlakše napadati, prebacivati lopticu sa jednog na drugog. Mislim da to nije put, nego treba ići korak po korak, od jedne do druge službe i korigirati postojeći položaj.

Nažalost, još uvijek nije uspostavljena vlast, stvoren je vakuum, vlast je u tehničkom mandatu i niko nije kriv pojedinačno i ne možemo okriviti jednog ili dva čovjeka.

Generalno, želju za promjenom smo vidjeli na svim nivoima i mislim da su sada svi shvatili da ovako više ne može. Ta želja je prisutna i kod pojedinaca, kod državnih službenika, kod svih je vidljiva želja za promjenama. Mi s tim moramo ići korak po korak i bitno je biti konstruktivan, a ne destruktivan. Mislim da zaista imamo šansu.

Šta će biti tema Drugog Sarajevo Business Foruma?

Na Drugom Sarajevo Business Forumu izlazimo sa projektom obrazovanja, s ciljem da Sarajevo postane međunarodni studentski grad. To je projekat koji ne zahtijeva puno ulaganja. U projekat su se uključili svi, od kantonalnog ministra obrazovanja, koji je na sebe preuzeo obavezu pravljenja portala na nekoliko jezika, zatim univerziteta koji će praviti prezentacije na različitim jezicima.

Kakve bi bile beneficije stvaranja Sarajeva kao međunarodnog studentskog centra?

Mi u Sarajevo u naredne četiri godine možemo dovesti po pet hiljada novih studenata godišnje. Ako dođemo do čarobnog broja od 20.000 studenata, možemo stvoriti ekonomiju zasnovanu na znanju, ekonomiju koja će imati toliko instituta koji će prozvoditi novac i raditi za firme, ekonomija koja će imati 20.000 stalnih turista, koji kupuju hranu, troše novac, plaćaju smještaj. Pa onda dolazi njihova rodbina u posjete, oni povlače svoje prijatelje i pokrećemo lanac punjenja hotela, punjenja aviolinija, restorana, privatnog smještaja, jedan efekat koji se proteže do najmanjih učesnika u ekonomiji.

Tu je naravno i priliv novca u univerzitete, što je najljepše što se može desiti. Univerzitet dobija novac, vraća sve one koji su otišli vani i tamo doktorirali i magistrirali. Sada imamo mogućnost da ih vratimo i da zarađuju na privatnim univerzitetima u Sarajevu. Sada proces odliva mozgova okrećemo u proces doliva mozgova.

I šta je realno potrebno da se ostvari takvo nešto?

Tu ne treba mijenjati puno stvari. Postoje neke male zakonske odredbe koje treba promijeniti, da se ubrzaju određeni procesi i za to nisu potrebni veliki politički procesi.

Potrebna je podrška Ministarstva vanjskih poslova, koji će raditi promociju u inostranstvu, podrška prijateljskih zemalja. Dovoljna nam je pomoć samo jedne Turske. Oni imaju 1.600.000 studenata, koji svake godine polažu prijemni ispit i nemaju mjesta da se upišu na fakultete u Turskoj, a u Sarajevu imamo dva turska univerziteta koji imaju sve nostrifikacije turske države, a let od Sarajeva do Istanbula traje sat vremena, kao i let od Ankare do Istanbula. To njima uošte nije daleko, oni danas idu u Rumuniju, Bugarsku, Rusiju, SAD, traže alternativne zemlje da studiraju i država samo treba da posloži neke stvari, da ih pozove i da napravi prezentacije po njihovim sajmovima za obrazovanje, portale, zajedničke marketinške materijale i imate priliv od pola milijarde maraka svake godine, koliko nije donio čitav bankarski sektor.

Suština je da sada Sarajeevo imao 1.500 stranih studenata iz Turske, a nismo ništa ni pokušali uraditi. Sarajevo je magnet, njima se sviđa priroda, sviđa im se ambijent, ovdje se osjećaju kao kod kuće i to je suština.

Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Može li Sarajevo privući i studente iz susjednih zemalja i regije?

Naravno da može, prije svega studente iz Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije, Hrvatske. Međutim, prvo naši univerziteti moraju dosegnuti određen nivo, moraju imati novac za dovođenje vrhunskih profesora i onda će studenti iz Zagreba dolaziti ovdje. Još je važno da ti univerziteti odrede oblasti gdje mogu biti lideri i da počnu od tih oblasti. Mi smo predlagali pokretanje instituta za balkanske studije, instituta za razumijevanje islama na engleskom jeziku, ili institucije za vodu i hidropotencijal.

Da li zaista postoji mogućnost da se sve to ostvari, s obzirom na situaciju u kojoj živimo?

Mi se nalazimo na civilizacijskoj granici. Svaki poremećaj u politici se reflektuje na našim kožama i vrijeme je da svi narodi koji ovdje žive shvate da njihova djeca plaćaju cijenu i da se moramo izdignuti iznad toga. Narodi su ovdje plaćali cijenu svih velikih svjetskih ratova, svi su izgubili djecu. I zato svi trebamo početi graditi eru civilizacijskog dijaloga, a ne u sukoba, jer nam to ne odgovora. Bez obzira kojoj neko ideologiji ili filozofiji pripadao, ne odgovara mu da mu dijete bude ubijeno i vrijeme je da se narodi okrenu od prošlosti, a najbolji način za to je ekonomija. Hajde da se fokusiramo na stvaranje novih vrijednosti - to je ono što radi SBF. Mi pozivamo sve, pravimo konzorcije svih etničkih grupa, opcija, svih u regionu i mislimo da je to rješenje za ekonomiju.

Možete li nam reći ko je sve potvrdio dolazak u Sarajevu na SBF?

Imamo iznenađujuće potvrde dolazaka na Drugi Sarajevo Business Forum. Svoj je dolazak potvrdio turski premijer Recep Tayyip Erdogan, kao i većina lidera iz regiona. Očekujemo zvanične delegacije iz Japana, zatim velike delegacija iz Kine i Indije. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dolaze svi koji nešto znače u biznisu. Svoj dolazak su potvrdile i visoke delegacije iz Francuske i SAD-a. Idemo iznenađujuće brzo u pravcu da od Sarajeva stvorimo Davos jugoistočne Evrope.