Investicija iz Austrije
0

Sarajevo: Zara u novom centru kod Aerodroma

Sarajevo-x.com
U Sarajevu su ovih dana u neposrednoj blizini Aerodroma započele pripreme za izgradnju trgovačkog centra ACS Airport Center Sarajevo. Investitor radova je ACS d.o.o. čijih je gotovo 20 posto u vlasništvu državnog Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dok je preostalih 80 posto u podjednakom vlasništvu bečke IPD grupe i bečke firme Karimpol Group of Companies.

"Projekt smo započeli u toku svjetske finansijske i krize nekretnina zbog čega smo morali čekati gotovo dvije godine, no sada s jedne strane profitiramo od oporavka tržišta, a s druge strane – i to mnogo jače – od pozitivnog raspoloženja u Bosni i Hercegovini koje se širi zbog nade u članstvo u Evropskoj Uniji nakon pristupa Hrvatske", objašnjavaju Franz P. Kus i Michael Böck, glasnogovornici firme IPD (Innovation Park Development).

"To se pozitivno raspoloženje prenosi i na investitore i međunarodne posrednike nekretninama, za koje je sada Bosna i Hercegovina postala vrlo zanimljivo tržište, a koji su dosad čekali razvoj situacije. Nakon dobrih iskustava u Hrvatskoj pa i u Srbiji, sada vide mogućnost učvršćivanja svog položaja na Balkanu – ovaj put upravo u Bosni i Hercegovini", kaže Kus.

Ulažu 54 miliona eura

Za ACS, koji će raspolagati s više od 30.800 m2 korisne površine za iznajmljivanje, predviđen je budžet od oko 54 miliona eura. Generalni izvođač radova je bosanska firma Mucić & Co. d.o.o. sa sjedištem u Ljubuškom, međunarodno priznato građevinsko, projektantsko i inžinjersko preduzeće, koje garantuje i najveći kvalitet i završetak centra ASC Sarajevo u okviru zadatih vremenskih rokova, čije je otvorenje planirano za 2013. godinu.

"Iznajmljivanje putem austrijske firme Krammer & Wagner Projektentwicklung und Immobilien GmbH u punom je jeku, tako da smo već mogli sklopiti ugovore o najmu s prvim svjetskim markama", naglašava Kus.

"Zara, Bershka, Stradivarius i Pull&Bear, četiri marke firme Inditex, već su postale zakupci, kao i Oviesse i New Yorker. Osim toga, dolazi i belgijski lanac maloprodaje prehrambenih proizvoda Delhaize, koji je izuzetno jak u zemljama Srednje i Istočne te Jugoistočne Evrope", dodaje rukovodilac IPD.

Specijalizovani za privredne nekretnine

Firma IPD (Innovation Park Development GmbH), sa sjedištem u Beču, je osnovana 1994. godine, od kada je realizirala cijeli niz logističkih i kancelarijskih projekata po cijeloj Srednjoj i Istočnoj Evropi. Ovo porodično preduzeće specijalizovano za privredne nekretnine ima svoje urede u Beču, Sarajevu i Budimpešti, odakle prati brojne velike vlastito razvijene logističke nekretnine.

Karimpol Group of Companies (Beč) već je 20 godina gotovo isključivo specijalizovana za kancelarijske nekretnine, te je realizirala brojne projekte u Pragu, Varšavi, Bratislavi kao i Budimpešti (u saradnji s IPD-om), te Moskvi i Sofiji. Centar ACS u Sarajevu im je prvi zajednički projekt izgradnje trgovačkog centra.