Zabilježeni gubici
69

Nakon šokantno loše godine Gazprom počeo da rasprodaje zgrade u Moskvi

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Gazprom, energetski div u srcu ruske privrede, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s ograničenom opskrbom Evropi povezanom s invazijom na Ukrajinu.

Kompanija je u srijedu saopćila da nekretnine uključuju uredske i nestambene zgrade, parkiralište za automobile u glavnom gradu i hotel Imperial Park te lječilište i odmaralište u selu Rogozino, nedaleko od Moskve.

"Gazprom se bavi vatrenom rasprodajom. Imali su najgoru godinu u desetljećima, a proizvodnja im je strmoglavo pala, sve do razine iz 1970-ih", rekao je Tom O'Donnell, energetski i geopolitički analitičar sa sjedištem u Berlinu.

U najavi prodaje nekretnina Gazprom je na Telegramu objavio saopćenje uz brojeve telefona potencijalnih kupaca.

"Uzimajući u obzir završetak preseljenja kompanija Grupe Gazprom u Sankt Peterburg, PJSC Gazprom objavljuje svoju namjeru prodaje nekretnina u Moskvi", stoji u saopćenju.

Do 2023. godine multinacionalna energetska korporacija u većinskom državnom vlasništvu sa sjedištem u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu bila je najveća svjetska javno uvrštena kompanija za prirodni plin i najveća ruska kompanija po prihodima.

Međutim, prošle sedmice Gazprom grupa, koja također uključuje naftne i energetske kompanije, objavila je neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) za 2023. godinu, prema Bloombergu, što je njen prvi gubitak od 1999. godine.

Temeljna dobit, ili zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), pala je na 618,38 milijardi rubalja u 2023. (7,2 milijarde dolara) u usporedbi s 2,79 trilijuna rubalja (25,1 milijardu dolara) u 2022., objavila je agencija.

Gazprom je ograničio protok plina u Europu zbog odmazde Kremlja zbog potpore Zapada Ukrajini. Smanjenje cijena plina zbog blagog vremena, slaba potražnja, pune zalihe i zapadne sankcije također su naštetili prihodima Rusije.

O'Donnell, suradnik u Wilson Center think-tanku, rekao je da je prije sveobuhvatne invazije Rusija opskrbljivala Evropu s 40 posto svog plina, a Putin je planirao učiniti kontinent ovisnijim o izvozu energije.

Rekao je da je prije rata Putin prekinuo dovod plina, uglavnom kroz plinovode Sjevernog toka i vodove kroz Bjelorusiju i Poljsku, što je bio "dio njegove ratne strategije".

"Namjera je bila šokirati Evropu i prisiliti je na pokornost energetskim ratom kako bi se spriječilo njihovo solidarno djelovanje s Ukrajinom. Na njegovo iznenađenje, to se nije dogodilo", rekao je O'Donnell.

Gazprom nije objavio svoje izvozne statistike od početka 2023., ali Reuters je rekao da njegovi izračuni pokazuju da su isporuke prirodnog plina energetskog diva Evropi pale za 55,6 posto na 28,3 milijarde kubičnih metara (bcm) u 2023.

Prošlog oktobra Gazprom je u prvoj polovici 2023. rekao da je proizvodnja plina u prvoj polovici 2023. smanjena za gotovo četvrtinu (24,7 posto).