Noviteti
0

Nissan 350Z Roadster

Klix.ba
Novi Nissan 350Z Roadster
Novi Nissan 350Z Roadster
<b>Nissan Motor Co.</b> je danas, 17. aprila, predstavio dugo očekivanu <b>Roadster</b> verziju atraktivnog <b>350Z</b> modela koji ljubiteljima sportskih automobila nudi visoke performanse i dinamička svojstva <b>Z Coupea</b>, ali od sada i sa vjetrom u kosi.

350Z Coupe koji je počeo sa prodajom u augustu 2002.g. je ubrzo postao vruća roba na tržištu te je uzeo 35% prodajnog kolača u ovom popularnom i prestižnom segmentu. Iz Nissana naglašavaju kako su Z modeli uvijek kroz historiju predstavljali srce, dušu i strast kompanije te da ni 350Z nije izuzetak u tome pogotovo od sada kada je dostupna Roadster varijanta ovog modela.

Novi 350Z Roadster posjeduje mekani, potpuno automatizovani, pokretni krov sa grijanim zadnjim staklom koji se pritiskom na dugme uredno posprema ispod platičnog poklopca te u potpunosti ostaje skriven od pogleda i predstavlja jedno od ljepših riješenja u klasi. Za vrijeme faze dizajniranja ovog Roadstera inžinjeri su proveli bezbrojne sate izvodeći testove u zračnom tunelu da bi smanjili buku unutar kabine i turbulencije te povećali downforce pri velikim brzinama.

FM platforma, koja je korištena i na 350Z Coupe modelu, je prilagođena za potrebe Roadstera. Bila su neophodna strukturalna prilagođavanja u vidu podnih ojačanja koja povezuju pragove i prednjih šipki u obliku slova A koje ojačavaju prednji dio automobila da bi se postigla veća krutost i čvrstoća karoserije.

Dizajnu unutrašnjost je također posvećena velika pažnja te se prilikom spuštanja krova dobija utisak da interijer postaje dio vanjskog izgleda i karaktera automobila te su dizajneri i na ovom polju odradili izvrstan posao.

Novi 350Z Roadster dijeli istu pogonsku jedinicu sa Coupe verzijom. Snagu obezbjeđuje 3,5 litreni VQ35DE V6 motor koji proizvodi 287 konjskih snaga, između ostalog, i CVTCS (Continuosly Variable Valve Timing Control System) tehnologijom koja omogućava motoru ne samo da pruži izvanrednu startnost i velike brzine nego i dobro raspoređivanje obrtnog momenta koje uvelike olakšava vožnju u gradskim gužvama.

Model 2004 350Z Roadster će biti ponuđen u dvije veoma dobro opremljene varijante. Prva je 350Z Roadster Enthusiast koja će između ostalog nuditi odlična sportska sjedišta, 17 colne aluminijske točkove, xenonske farove, automatski klima uređaj te izbor između 5-stepenog automatskog ili 6-stepenog ručnog mijenjača. Druga varijanta je 350Z Roadster Touring koja pored nabrojanog nudi Bose audio sistem sa mjenjačem šest CD-ova i sedam zvučnika, kožna grijana sjedišta i grijana ogledala. U doplatnim opcijama se nalaze DVD navigacioni sistem i 18 colni alu. točkovi.