Noviteti
0

7G –TRONIC: prvi automatski mjenjač sa 7 brzina

Klix.ba
Pionir automatike sa sedam brzina
Pionir automatike sa sedam brzina
Mercedes-Benz je svijetu predstavio prvi automatski mjenjač sa sedam brzina namjenjen za serijsku ugradnju u putničke automobile.

U skoroj budućnosti u Mercedesove modele će se ugrađivati ovaj novi inovativni sistem transmisije te će im podariti nove rezultate na polju ekonomičnosti i performansi, a znatno veći komfor pri vožnji ne treba ni spominjati.

Novi 7G-TRONIC automatik sa sedam brzina će se serijski ugrađivati u modele E 500, S 430, S 500, CL 500, i naravno CL 500 od jeseni tekuće 2003 godine. Ova nova getriba zauzima mjesto petostepenog automatika koji se trenutno ugrađuje u pomenute modele.

Novorazvijeni 7G-TRONIC prema najavama smanjuje potrošnju goriva do 0,6 litara, zavisno od modela, te poboljšava ubrzanje 0-100km/h za naizgled neznatnih 0,3 sec. Najveće poboljšanje u performansama, prema tim istim najavama, doživjela su međuubrzanja 60-100 km/h koja su sad mnogo hitrija. U isto vrijeme mjenjanje brzina je mnogo tečnije i time udobnije u odnosu na automatiku koja je do sada korištena.

Najveća prednost ovog mjenjača je u novom kickdown sitemu izmjene brzina. Naime ako vozač počne brzo prebacivati u niže stepene prenosa nova automatika će prema potrebi propustiti pojedini stepen, te će na primjer direktno iz sedme prebaciti u petu brzinu a iz pete, opet prema potrebi, u treću što obezbjeđuje bolje ubrzanje i optimalnu vrtnju motora za te uslove na cesti.

Ovaj novi mjenjač će se proizvoditi u Mercedesovim pogonima u Stuttgartu na lokaciji gdje je stajalo prvo postrojenje kompanije. DaimlerChrysler je investirao ok 400 miliona eura u ovo novo postrojenje u kojem će zaposlenje naći čak 1100 radnika.