Noviteti
0

Daihatsu Copen

Klix.ba
Copen je jedan od rijetkih automobila koji će vas dovesti u centar pažnje, a da ne morate za njega izdvojiti čitavo bogatstvo.

Usprkos tradicionalnim proporcijama sportskog automobila, Copen je ipak pravi gradski mini, manji čak i od sićušnog Forda Ka za 10-ak centimetara. Među ostalim automobilima u gradu izgleda jednostavno kao malo veća igračka.

Usprkos svojim dimenzijama, čini se da će uveliko pomrsiti prodajne rezultate Smartu Roadster i Fordu StreetKa koji su mu ujedno i glavna konkurencija. Kao glavna prednost Copena se pominje, sve učestaliji, tvrdi pokretni krov, čega do sad nije bilo u ovoj klasi automobila. Interesantna je i pogonska jedinica koja se sastoji od također minijaturnog turbo agregata zapremine motociklističkih 660 ccm. Ovaj motorčić oslobađa snagu od 63 KS i omogućuje perolakom Copenu ubrzanje do stotke za oko 10 sekundi i maksimalnu brzinu od 150 km/h. Prednji pogon obezbjeđuje sigurne i stabilne prolaze kroz krivine, što je potpomognuto i velikim gripom kojeg osiguravaju male 165/60 R 15 Bridgestone Potenza gume. Kočnice su isto tako na visokom nivou, iako se ABS prema prvim testiranjima zna nekada prerano uključiti na mokrim površinama. Amortizacija je veoma tvrdo podešena, što omogućava uzornu stabilnost, ali ne i udobnost, pogotovo na našim putevima.

Unutrašnjost je skrojena prema tradicionalnim japanskim nahođenjima koja se ogledaju u staromodnoj ručici mjenjača i plastici na instument ploči koja i nije baš zavidne kvalitete. Dok je krov dignut, interijer Copena raspolaže sa dovoljno prostora za dvije odrasle osobe, ali spuštanjem krova (što traje otprilike 15 sekundi) dolazi do osjećaja klaustrofobije. Prodaja Copena se očekuje početkom Novembra u Evropi po cijeni od otprilike 35.000 KM, i prava je šteta što će mali Diahatsu propustiti ovo ljeto za šepurenje po cestama vrelih metropola.