Noviteti
0

Nova Opel Astra

Klix.ba
Nova Opel Astra je prešla mukotrpan put od GTC Concepta predstavljenog na ovogodišnjem Geneva Motor Showu do porodičnog automobila za svakodnevnu upotrebu.

Upečatljiv izgled i sportske predispozicije bi vrlo lako mogle podići ugled nove Astre do neslućenih visina pa čak i preko lidera u klasi kao što su nezaobilazni VW Golf i Ford Focus.

Astra bi prema prvim najavama i špijunskim slikama trebala imati mnogo sličnosti sa GTC Conceptom koji je javnost veoma dobro primila.

Sličnosti sa GTC-om su očite. Veoma sportski i zašiljen prednji dio je doslovno preslikan sa Concepta te će odlično pristajati top verzijama Coupe i Cabriolet. Opel ovakvim izgledom nove Astre očito želi pobjeći od, u najmanju ruku, klasičnog i bezličnog izgleda aktuelne Astre a to bi mu i moglo poći za rukom jer novi model će biti, očito, okarakterisan kao lifestyle automobil koji time nije izgubio na svojoj praktičnosti.

Estate model koji je planiran za kasnije pojavljivanje će na tržište najvjerovatnije doći sa opcijom od sedam sjedećih površina te će time činiti jaku konkurenciju Renault Scenicu sa sedam sjedišta baš kao i Peugeotu 307 SW. Kao riješenje ovih sjedišta naći će se već iz Zafire poznati Flex 7 sistem ali i novi FlexOrganiser sistem koji je već našao mjesto u Vectri Estate te će pomoći Astri Estate, kako tvrde iz Opela, da ostvari najbolje prodajne rezultate u klasi.

Nova Opel Astra će biti ponuđena u četiri varijante i to sa troje i četvero vrata koji će za početak biti, po izboru, opremljeni 1.6 litrenim turbo benzincem, 1.7 litrenim dizelašem i obnovljenim 1.8 i 2.0 litrenim jedinicama koje će se također ugrađivati i u Estate model.

Trenutno aktuelni 2.2 litreni agregat će biti prenešen u top ponudu buduće Astre tj. u Coupe odnosno Cabriolet verzije.

Opel ne želi da razočara svoje kupce u bilo kojem aspektu te će vratiti legendarnu GSi oznaku u iduću generaciju Astre a trebao bi je pokretati 2.2 litreni turbo benzinac koji će se u saradnji sa poboljšanim ovjesom, izgledom i ostalim bitnim komponentama za sportski model osigurati performanse dostojne te oznake.

Postoje i glasine koje daju naslutiti da će Astra krenuti stopama Renaulta i Peugeota te da će konstruisati Cabriolet-Coupe veziju koja će biti izvedena iz novog modela koji bi trebao zamjeniti Opel Tigru.