Noviteti
0

Mercedes-Benz SLR McLaren

Klix.ba
Uskoro nam iz Mercedesa stiže najnovije remek-djelo koje je direktan derivat motorsport tehnologije namijenjene cestovnoj upotrebi.

Novi Mercedes-Benz SLR McLaren koji će svoju svjetsku premijeru imati u jesen 2003. godine budi usnule legende i sportska nasljeđa Mercedes-Benza. SLR svojim dizajnerskim riješenjima pravi svojevrstan most između prošlosti i budućnosti jer upravo odatle ta riješenja i potiču. Dizajneri SLR-a su bili nadahnuti originalnom verzijom SLR Coupea iz 1955. godine i najnovijih riješenja iz svijeta F1 te tako došli do tog jedinstvenog spoja tradicije i vrhunske tehnologije.

Kao primjer upotrebe riješenja iz Formule 1 tu su high-tech materijali poput karbonskih vlakana i keramičkih elemenata koji su obilno korišteni u konstrukciji karoserije. Ovakva gradnja SLR-u je obezbijedila ostvarivanje do sada nezamislivih rezultata na polju čvrstoće i rigidnosti karoserije. Podjednako fascinirajući rezultati su ostvareni i na polju sigurnosti a zahvaljujući specijalno razvijenom karbonskom okviru koji postavlja nove standarde u upijanju udarne energije.

Sigurnosti svakako doprinose i kočnice izvedene također od novih i inovativnih kompozitnih materijala. Diskovi su napravljeni od specijalne keramike, što i nije neka novost, ali sada su posebno ojačani vlaknima te podnose ekstremno visoka temperaturna opterećenja, posjeduju iznimnu strukturalnu snagu te zahtjevaju mnogo duže servisne intervale.

Da ne zaboravimo ono najvažnije, a nalazi naravno ispod haube. To mjesto popunjava V8 agregat specijalno razvijen saradnjom Mercedesa i AMG-a te posjeduje vrhunsku tehnologiju turbo-punjenja koja obezbjeđuje nevjerovatan obrtni moment i gomilu snage dostupne u svakom trenutku. Svaki SLR-ov motor će biti izrađen specijalnim ručnim radom u posebnim pogonima.