Kultura
0

Objavljen sastav žirija igranog filma 9. Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
U nstavku pročitajte ko su to članovi žirija igranog filma koji će birati najbolji film 9.SFF-a iz selekcije Regionalnog programa.

Sandra den Hamer, direktorica rotterdamskog filmskog festivala

Aktuelna direktorica rotterdamskog filmskog festivala (IFFR) završila je studije kinematografije i teatra na l'Université d'Utrecht, u Holandiji. Nakon završetka studija radila je kao koordinator i producent u Dutch Film Festivalu, a potom u koprodukcijskoj radionici RFF-a, CineMartu. Priznati je televizijski stručnjak, te stručnjak u oblasti kinematografije i filmske industrije. Posljednjih 15-ak godina Sandra den Hamer sarađuje sa raznim radionicama za scenarij i koprodukciju. Član je komiteta filmskih savjetnika Dutch Film Funda i Vijeća filmskih radnika Nizozemske i l'AVEA (Audiovisual Entrepreneurs of Africa). Rođena je 1959. godine.

Brock Norman Brock, dramski pisac, producent i glumac

Trenutno aktivan u UK Film Councilu a karijeru je započeo kao dramski pisac i glumac. Igrao je u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Irskoj, Njemačkoj i Poljskoj. Posljednje tri godine je na izvršnim producentskim funkcijama u UK Film Councilu, ustanovljenom da učini film najbitnijim dijelom “kreativne ekonomije” Ujedinjenog Kraljevstva. (UK Film Council je učestvovao u produkciji filmova kao što su Gosford Park Roberta Altmana i Code 46Michaela Winterbottoma). Brock Norman Brock je radio sa Lou Ye na filmu Suzhou River (prikazan na 6.SFF-U). Pisao je scenarije za Bruce La

Brucea i Maju Weiss ( za “Guardian of the Frontier” koji je prikazan na 8.SFF-u). Trenutno piše scenarije za filmove Jima Sheridana i Pawela Pawlikowskog.

Dušan Makavejev, reditelj i scenarista

Reditelj, scenarist i predavač na više evropskih i američkih univerziteta, te filmskih škola (Berlin Art Academy – Njemačka, Harvard University, UCLA – Berkley itd. ) Rođen je u Beogradu ‘32. Diplomirao psihologiju i režiju na beogradskom univerzitetu. Kao režiser ili scenarist potpisuje 16 dokumentaraca i devet igranih filmova, medju kojima i: “Čovjek nije ptica” (1965), “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice” PTT-a (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “W.R. Misterije organizma” (1971), “Manifesto” (1988) i “Gorila se kupa u podne” (1993). Od ’90. sarađuje sa TV kućama BBC i Channel 4.

Fatmir Koci, reditelj

Albanski reditelj u usponu. Diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Tirani 1989. Režirao više kratkih i dokumentarnih filmova. Za film "Nekrolog" nagrađen je na filmskom festivalu u Montrealu '96, a za dokumentarac

"Alternativna glava" dobio nagrade u Francuskoj i Belgiji. Na solunskom filmskom festivalu 2001. godine za film «Tirana nulte godine» dobio je nagradu Golden Alexander. Rođen 1959. godine.

Nina Violić, glumica

Nina Violić pripada novoj generaciji hrvatskog glumišta. Nedavno je diplomirala na akademiji za glumu u Zagrebu. Igrala je u gotovo svim zagrebačkim teatrima kao što su: «ITD», «Teatar Exit», dramsko kazalište «Gavella» itd. Značajnije uloge na filmu ostvarila je u filmovima Dalibora Matanića: «Fine mrtve djevojke» i «Blagajnica hoće ići na more». Trenutno je angažirana u zagrebačkom ITD-u sa predstavom «Trainspotting».

Podsjetimo da će najboljem igranom filmu iz Regionalnog programa pripasti nagrada u vrijednosti od 15 000 Eura koju obezbjedjuje sponzor SFF-a, Agnes B.