Noviteti
1

Novi Volkswagen Golf V

Klix.ba
Golf, ime na čiji se pomen stvara slika jednog od najuspješnijih automobila u historiji uskoro će dobiti svoju petu generaciju.

Od prvog predstavljanja javnosti prije skoro trideset godina ime i model Golf su bili prepoznatljivi i jedinstveni poput otiska ljudskog prsta.

Jedna od tajni globalnog uspjeha, o čemu svjedoči više od 22 miliona prodanih jedinica, je to da je Volkswagen napravio nasljednika legendarne Bube koji je predstavljao nešto potpuno originalno. Već četiri generacije dizajn Golfa je usavršavan ali je uvijek predstavljao stilistička riješenja svog vremena. Peti Golf, čije je lansiranje zakazano za jesen 2003. godine, zadržati će svoj jedinstven karakter ali će također napraviti veliki iskorak kako u pogledu dizajna tako i u pogledu tehničkih karakteristika.

Dizajn prednjeg dijela je nov u svakom detalju te potpuno prilagođen postizanju što nižeg aerodinamičkog otpora. Prepoznatljiv element čine i dva okrugla svjetlosna tijela ispod staklenog pokrivača a novi su i horizontalni žmigavci u Phaeton stilu.

Zadnjica je također stilizovana u potpuno svježem stilu koji će se svidjeti i tradicionalistima, ali i avangardistima. Prepoznatljivosti odzada doprinositi će nova stop svjetla sa kružnim elementima baš kao i naprijed. Za dobru preglednost pobrinuti će se šoferšajbna znatno povećanih dimenzija, u odnosu na onu kod prethodnika, kao i bočna linija prozora koja je maksimalno produžena do C nosača.

Sveukupan utisak je da je Golf u svojoj zadnjoj generaciji objedinio sve što mu je nedostajalo na polju dinamičnosti i agilnosti, samo nam ostaje da se nadamo kako će u njemu mjesto naći što manje VAG-ovih standardizovanih elemenata, što bi u mnogome doprinelo ugledu Golfa kao jednog originalnog i nekonfekcijskog automobila.

Sama karoserija je šira nego do sada za 24 mm i iznosi 1.759 mm, također je i viša za 39 mm tj. iznosi 1.483 mm visine a najveće povećanje dimenzija je doživjela u dužini od čak 57 mm i sada iznosi 4.204 mm. Prtljažnik zahvaljujući ovi izdašnijim dimenzijama sada prima 347 litara. Najimpresivniji podatak iz karakteristika karoserije je taj da je šasija Golfa V čak 80% kruća u odnosu na sve aktuelne konkurente.

U paleti motora, pored već poznatih, mjesto će naći novi 2.0 litreni TDI koji isporučuje 140 KS i koji je već našao mjesto u Audijevoj gami. Tu su naravno i FSI agregati, početni će činiti 1.6 litreni sa 115 KS koji se već uspješno dokazao u Touranu i četvrtoj generaciji Golfa. Malo kasnije biti će predstavljeni i novi FSI agregati kao i isto tako novi SDI dizelaš.