Noviteti
0

Audi A8 W12

Klix.ba
A8 u novom ruhu
A8 u novom ruhu
Iz Audija stiže najnoviji predvodnik njihove ekskluzivne flote i to sada sa dvanaest cilindara.

Izneneđenje će svakako obezbjediti i nova maska na “osmici” a koju smo već mogli vidjeti na konceptnim automobilima kao što je Le Mans, a to je ujedno i detalj koji ima svoje mjesto u slavnoj historiji ovog proizvođača.

Audijev top model je sada definitivno ovaj A8 L, u produženoj verziji zbog čega i stoji ono L u nazivu, sa 6.0 litrenom mašinom i quattro pogonom što ga čini jednom od najsportskijih limuzina na svijetu.

Ispod poklopca se naime nalazi VAG-ov W12 agregat impresivne snage od 450 KS i obrtnog momenta od 580 Nm čije je 95% vrijednosti dostupno u radnom području od 2300 do čak 5300 okr/min. Za prijenos ove snage na sva četiri točka zadužen je poznati Audijev tiptronic automatski mjenjač.

Performanse su zaista impresivne, pogotovo kada se u obzir uzmu težina i veličina karoserije, pa tako Audi A8 W12 do stotke stiže za samo 5.2 sekunde ili što je možda još impresivnije do 200 km/h za 17.4 sekunde. Maksimalna brzina je, kao što smo i navikli od potentnih njemačkih limuzina, ograničena elektronikom na “samo” 250 km/h.

Novitet je svakako i upotreba LED tehnologije u prednjim rasvjetnim tijelima.

Ovaj A8 se na tržištima Evrope očekuje već u februaru 2004. godine, a najavljuje se slična maska i za manjeg Audija A6. Cijena “osmice” sa W12 agregatom bi se trebala u Njemačkoj kretati oko 117.000 eura pa naviše.