Noviteti
0

Osvajač američkih srca

Klix.ba
Iz Forda stiže novi Mustang, jedna od najvećih ikona američkog sna i jedinstvenih muscle car vozila.

Ford Mustang, od svog dramatičnog predstavljanja davne 1964. godine, svojim performansama i jedinstvenim stilom plijeni srca ljudi svih generacija širom svijeta a pogotovo Amerikanaca.

Novi Mustang koji stiže 2005. godine karatkeriše moderna tehnologija kombinovana sa tradicionalnim mišićavim dizajnom, snažnim agregatom i uzbudljivim pogonom na zadnje točkove.

Prepoznatljivim ga prije svega čini dugačka hauba, ali pažljiviji posmatrači će primjetiti i jedinstvene linije Mustanga koje se ocrtavaju u trodijelnim stop svijetlima, nezaobilaznoj znački konja u galopu na prednjoj masci, te bočnim C nosačima karoserije. Oduševljenje obožavaocima tradicije će obezbijediti nova prednja maska koja snažno liči na one sa prvih modela.

Unutrašnjost, također, ostavlja sve ljubitelje sportskih automobila bez daha. Obilno je korišten aluminij i izazovna crvena koža koji uz efektan i moderan dizajn daju jedinstven ugođaj, a toj jedinstvenosti doprinosi i sistem koji omogućava vozaču da na pristisak dugmeta odabere boju rasvjete kontrolnih instrumenata te je moguće napraviti čak 125 kombinacija rasvjete.

Potpuni komfor će biti dopunjen svom mogućom elektronikom a kao šlag na kraju savršenog interijera se nalazi Shaker Audiophile audio sistem sa razarajućih 1.000 Watti.

U novog Mustanga će se ugrađivati dva izvrsna agregata. Prvi i slabiji je potpuno novi SOHC V6 motor zapremine 4.0 litra iz koje izvalči solidne 202 KS. Mnogo bolja mjera za ovakav automobil će svakako biti 300 KS snažni V8 agregat zapremine 4.6 litara.

O prenosu snage će se brinuti automatski ili ručni mijenjač. Oba mijenjača su prošla kroz opsežan proces poboljšavanja koji je bio neophodan za nove "konje" ispod haube. Ovo je također prvi put da je Mustang opremljen pet-stepenom automatikom.

Šasija je još jedno od remek-dijela auto industrije na ovom automobilu, te i ona također objedinjuje karatkeristike tradicionalnog "muscle cara" i modernih trkača.

Ovjes je vrhunski, kao što smo već navikli od Forda. Naprijed je upotrebljen popularni McPherson, dok se na zadnjoj osovini nalazi novi "three-link" ovjes.

Pored jake strukture karoserije za bezbejdnost putnika se brine veliki broj zračnih jastuka i Fordov vlastiti Personal Safety System koji je dizajniran da obezbjedi povećani nivo zaštite pri frontalnim sudarima tako što analizira faktore udara, te obezbjeđuje odgovarajuću reakciju u milisekundama.

Nakon svega viđenog dovoljno je sa zadovoljstvom konstatovati da Mustang nikad nije bio bolji, ali da unatoč tome nije izgubio svoju dušu.