BiH
0

Mostarci u panici nakon smrti Ukrajinke zaražene AIDS-om

NINA
Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrđena je vijest da je ukrajinska državljanka Olena Popik, rođena 1983., umrla u KB-u Mostar od AIDS-a.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici MUP-a, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi te predstavnici Kliničke bolnice Mostar.

Dražen Mustapić, glasnogovornik MUP-a HNK-a, kazao je kako je 2. novembra 2004. oko 22 sata Olena Popik, koja je dan ranije primljena na liječenje tuberkuloze pluća u Dispanzer KB-a Mostar, preminula.

"Službeni rezultati liječničkih analiza pokazuju da je ova osoba nažalost bila zaražena prenosivim bolestima, i to tuberkulozom pluća, hepatitisom C, sifilisom te AIDS-om", kazao je Mustapić dodavši kako je, prema raspoloživim informacijama, Olena Popik u Mostaru boravila od ljeta ove godine, a rezultati istrage iniciraju da je imala znatan broj spolnih kontakata.

"Određen broj građana nakon saznanja ove informacije zatražio je da im se naprave liječnički testovi pa koristim priliku da apeliram na sve one koji su bili u kontaktu s ovom osobom da se jave na testiranje na brojeve telefona 036/341-981 ili 036/576-910", izjavio je Mustapić.

Draženko Miletić, šef tima za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u HNK-a, kazao je kako je sa slučajem upoznat 2. novembra 2004. "Pacijentica je u bolnicu primljena bez ikakve dokumentacije. U bolnici su nas upoznali da se radi o pacijentici u teškom i dramatičnom kliničkom stanju. O slučaju smo izvijestili i Kantonalno tužilaštvo, a tužiteljica Tanja Marčinko odmah se uključila u slučaj i davala zapovjedi i aktivnosti koje treba poduzeti", kazao je Miletić dodavši kako se s pacijenticom pokušao obaviti i informativni razgovor.

"Nažalost, naši napori nisu urodili plodom. Tada nam je sugerirano da se radi o osobi koja teško da će preživjeti, a toga je dana i preminula", kazao je Miletić i dodao: "Naknadnim pretragama utvrđeno je da ta osoba boluje od AIDS-a, sifilisa i hepatitisa C, te milijarne tuberkuloze".

Odmah nakon smrti Olena Popik je prebačena u mrtvačnicu na Bijelom Brijegu gdje je dr. Ilijas Dobrača izvršio obdukciju. "U svom prvom nalazu dr. Dobrača nam je kazao da se radilo o dobro zapuštenoj bolesti osobe koja je bila uživatelj droge i alkohola. Njeni unutarnji organi, prije svega pluća i jetra, sugerirali su da se radi o bolesti koju su liječnici i naznačili", kazao je Miletić potvrdivši da se radilo o osobi koja je pružala seksualne usluge.

"O broju seksualnih usluga za sada ne raspolažemo, ali znamo da ih je bilo i u tome smjeru sada vršimo našu istragu. Pokušat ćemo prepoznati i obilježja kaznenih djela ako oni u ovome slučaju postoje", zaključio je Miletić.

Dr. Davor Tomić, predstavnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, kazao je kako ne znači da osobe koje se jave na testiranje i test bude negativan, nisu nositelji bolesti te da se ovome problemu mora pristupiti maksimalno ozbiljno.

Dr. Boro Janjoš, predstavnik KB-a Mostar, kazao je kako je pacijentica u bolnicu dovezena 1. novembra 2004., a osoba koja ju je dovezla odbijala je dati na uvid svoju osobnu iskaznicu. "Mlada žena je bila nemjerljivog krvnog pritiska. Otprilike 25 kilograma je bila lakša nego na slici koja je prikazana. U jako lošem stanju je smještena u poseban odjel. Pozvani su liječnici specijalisti koji su se uključili u liječenje. Ta mlada žena kazala nam je na jako loše razumljivom jeziku da se od maja ove godine jako loše osjeća, teško kašlje i gubi na težini. U nalazima s transfuziologije smo dobili testove koji su pokazali da je osoba pozitivna na AIDS, hepatitis C (najteži oblik upale jetre) i na sifilis", kazao je dr. Janjoš dodavši kako je dr. Dobrača tokom obdukcije našao gnojnu slezenu, uvećanu jetru i limfne čvorove.

"Ova žena je imala sve najteže zarazne bolesti koje danas postoje u svijetu", zaključio je dr. Janjoš. U policiji se još uvijek nisu mogli izjasniti kada je ova osoba ušla u BiH i po kojim se područjima kretala, a što bi se, kako je najavljeno, trebalo utvrditi istragom koja se vodi.

Draženko Miletić, šef tima za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u HNK-a, kazao je samo kako ta osoba nije bila prijavljena u Mostaru.