BiH
0

Sgrena opisala detalje američkog napada

NINA
Oslobođena talijanska novinarka Giuliana Sgrena opisala je danas kako su američke snage zasule njen automobil s mecima nakon njenog oslobađanja u Iraku, ozlijedivši je i ubivši jednu osobu koja je osiguravala njeno oslobođenje.

Američke snage su na kontrolnoj tački otvorile vatru dok je auto prevozio Sgrenu na bagdadski aerodrom u petak nakon što su je oslobodili militanti koji su je oteli prije više od mjesec dana.

Pedesetsedmogodišnja dobitnica nagrade za ratno izvještavanje, vratila se danas u Rim te je zbog boli u ramenu sa aerodroma prevezena u bolnicu gdje je dvaput operisana.

"Mislili smo da je opasnost iza nas nakon što sam oslobođena, ali iznenada se dogodio taj napad i mi smo bili zasuti kišom metaka", kazala je ona telefonom za RAI TV.

Nicola Calipari, viši agent talijanske tajne službe koji je radio na njenom oslobađanju, govorio joj je šta se sve događalo u Italiji od njene otmice kada je započela pucnjava. "On se nagnuo preko mene, najvjerojatnije da me zaštiti, a tada je naglo pao dolje, i tada sam vidjela da je mrtav", kazala je Sgrena.

Američka vojska je saopštila da su njene snage pucale jer se automobil velikom brzinom približavao kontrolnoj tački koalicijskih snaga u Bagdadu.

Incident će ponovno razbuktati anti-ratnu naklonost u Italiji, gdje se javno mišljenje protivi američkoj invaziji u Iraku, a opozicijske stranke bi mogle iskoristiti taj incident s pucnjavom da prigovore vladi.

Incident je izazvao najveću napetost između SAD-a i Italije. Telefonskim pozivom Bush je obećao talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju da će obaviti opsežnu istragu o tom slučaju.