BiH
2

Tarik Samarah dobitnik Grand Prixa 2005

Sarajevo-X
Fotografija "Dodir", sekundarna masovna grobnica, Kamenica kod Zvornika, 2002.
Fotografija "Dodir", sekundarna masovna grobnica, Kamenica kod Zvornika, 2002.
Fotograf Tarik Samarah dobitnik je grand prixa Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH za 2005. godinu.

Nagrada je dodijeljena za projekat "Nož, žica, Srebrenica", rađen u periodu 2003/2004. Ovaj umjetnički projekat je nezvanično startao poklanjanjem fotografija Fondaciji za Srebrenicu u svrhu prikupljanja sredstava za izgradnju memorijalnog centra u Potočarima. Zvanični početak kampanje označen je izlaganjem serije od tri fotografije Tarika Samaraha iznad Vječne vatre u Sarajevu. Uslijedila je promotivna kampanja u cijeloj Bosni i Hercegovini, izložba fotografija u Potočarima, te štampanje 2.000 knjiga koje su zajedno sa majkama Srebrenice poklonjene i osumnjičenima za ratne zločine u zatvoru Ševeningen.

"Zadovoljan sam da je upravo ovo djelo privuklo pažnju ULUPU BiH, jer je projekat pored umjetničkih, imao i dokumentarnu ambiciju, svjedočeći o jednom od najvećih zločina i tragedija našeg vremena", izjavio je Samarah povodom primitka nagrade.

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH grand prix dodjeljuje svake godine, a ove je godine prvi put dodijeljen za serijal fotografija.