Svijet
0

Izrael: Dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA
Izrael danas obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta. Dvije minute je svirala sirena, život u Izraelu je zastao.

Vozači su zaustavili automobile na cestama i izašli iz vozila, u kafanama su gosti ustali, u supermarketima i uredima je rad obustavljen. Izraelci su se sjećali na šest miliona Židova koje su poubijali nacisti, prenijele su agencije.

Ove godine je Dan sjećanja na žrtve holokausta potpuno u znaku prijetnji iz Teherana. One u Izraelu izazivaju strah, upozorio je bivši izraelski premijer Shimon Peres na izraelskom radiju.

"Čujem glasove koji dolaze iz Irana i koji žele uništiti Izrael. To se ne smije uzeti olako. A svijet ponovo odugovlači, nesložan je i prepušta nas našoj sudbini. Znam da se moramo uzdati u sebe, iako se ne možemo izolirati od svijeta. Mi smo povezani sa svijetom i to je problem čitvoga svijeta", kazao je Peres.

On je upozorio da se Izraelci ne mogu pouzdati u međunarodnu zajednicu te izrazio uvjerenje da iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad atomskim oružjem želi uništiti židovski narod.

"Od Hitlera on je prvi čovjek koji ustaje i kaže da se židovski narod mora uništiti. Hitler je gradio logore uništenja i koncentracione logore. On se uzda u atomsku energiju, koja navodno služi miroljubivim ciljevima. Mi tačno znamo što time misli i zato njegove riječi moramo uzeti vrlo ozbiljno", zaključio je Peres.