BiH
0

Vrabac: Visočica je prirodna geološka tvorevina

FENA
Visočica
Visočica
Profesori Rudarsko geološkog fakulteta Tuzla, članovi Tima za geološka istraživanja Visočice kod Visokog lokaliteta na kojemu se navodno nalazi jedna od bosanskih piramida, prezentirali su na današnjoj konferenciji za novinstvo u Tuzli rezultate istraživanja provedenih na zahtjev Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida sunca" Visoko.

Tom prigodom voditelj tima prof. dr. Sejfudin Vrabac kazao je kako je ustanovljeno da je Visočica prirodna geološka tvorevina, koja se sastoji od klasičnih sedimenata slojevite građe različite debljine te da je njezin oblik posljedica je endodinamičkih i egzodinamičkih procesa u postmiocenskom razdoblju.

Prema riječima prof. Vrabca, na području Sarajevsko-Zeničkog rudarskog bazena takvih morfoloških oblika ima na desetine

Izvješće Tima za geološka istraživanja Visočice, načinjeno na osnovi ispitivanja šest bušotina dubine od 3 do 17 metara, podržalo je Znanstveno-nastavno vijeće Rudarsko geološkog fakulteta i Udruženje geologa FBiH.

Današnjoj konferenciji nazočili su također predstavnici Fondacije "Bosanska piramida sunca" iz Visokog, a članica te fondacije i koordinatorica za geološka istraživanja Nedžija Nukić kazala je kako se radi o suviše površnom istraživanju za donošenje konkretnih zaključaka.

Previše je elemenata koji upućuju da je u gradnji piramide sudjelovala ljudska ruka tako da će istraživanja biti nastavljena, a za sredinu svibnja najavljen je dolazak stručnjaka iz Egipta i to arheologa i geologa koji bi usporedbom s piramidama iz Egipta trebali dati odgovore na neka od pitanja, kazala je Nukić.

Prema njezinim saznanjima, Visočica kod Visokog nije usamljen primjer jer postoji devet građevina ili prirodnih pojava u obliku piramide na području BiH, a što teško može biti slučajnost.

Tuneli čije je postojanje neupitno također upućuju na potrebu dodatnih istraživanja koja se bez obzira na izvješće tuzlanskih geologa nastavljaju, kazala je Nukić.